Hronika

UZORI BUDUĆIM GENERACIJAMA Održana komemoracija pilotima stradalim u padu aviona

U spomen i čast poginulim pilotima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane - majoru Dejanu Krsniku i kapetanu prve klase Zvonku Vasiljeviću, koji su stradali u padu vojnog aviona MiG 21 u petak kod Malog Zvornika, održan je komemorativni skup.

UZORI BUDUĆIM GENERACIJAMA Održana komemoracija pilotima stradalim u padu aviona
FOTO: BLICTV/TANJUG/SCREENSHOT

Komemoraciji, u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, prisustvovali su članovi porodica stradalih pilota, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, pripadnici RV i PVO, kolege i prijatelji.

Komandant RV i PVO general-major Duško Žarković rekao je da je teško pronaći riječi utjehe, koje bi ublažile tugu i bol porodica poginulih pilota, koji su, odlučivši da se bave avijacijom, prihvatili put pun izazova, hrabro prihvatajući sve ono što vojnički poziv nosi.

– Ova tragedija je ogroman gubitak za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu. Izgubili smo odlične pilote, iskusne stručnjake, velike profesionalce i patriote. Ako može biti utjehe za nas, onda je to činjenica da će svijetli likovi naših nastradalih kolega, njihovi ljudski i profesionalni kvaliteti, njihov odnos prema porodicama i profesiji, biti trajna inspiracija i uzor svima nama, ali i budućim generacijama vazduhoplovaca – rekao je general Žarković.

Porodicama Krsnik i Vasiljević, poručio je da mogu biti ponosni na Dejana i Zvonka i da će uspomenu na njih čuvati sve njihove kolege i prijatelji.

Od kolega pilota na komemoraciji se oprostio i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, koji je govorio o životnim putevima majora Krsnika i kapetana prve klase Vasiljevića, o tome kako su stasali u iskusne pilote, cijenjene i voljene u kolektivu i ozbiljne ljude koji će biti primjer mlađim generacijama.

Pročitajte još

Pilot major Dejan Krsnik bio je komandir 4. avijacijskog odjeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile. Rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 1994. godine.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević bio je pomoćnik komandanta za obavještajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile. Rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 2001. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević tragično su izgubili živote 25. septembra, prilikom pada aviona MiG-21 u reonu sela Brasina kod Malog Zvornika, tokom izvođenja redovnog letačkog zadatka.

Sahrana majora Dejana Krsnika biće sutra, 29. septembra, na Bežanijskom groblju u Beogradu u 13.45 časova, a sahrana kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića biće istog dana na groblju u mjestu Donja Borina u 13 časova.