Hronika

“Uzrok ljudska nepažnja” Nekoliko požara aktivno na području Tomislavgrada, varogasci na terenu

Na području opštine Tomislavgrad od srijede je aktivno nekoliko požara u kojima uglavnom gori suha trava i nisko rastinje te dio borove šume, a na prostoru Buhova vatrena stihija u jednom je trenutku zaprijetila i obližnjim kućama.

“Uzrok ljudska nepažnja” Nekoliko požara aktivno na području Tomislavgrada, varogasci na terenu
FOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Kako se saznaje od zapovjednika Profesionalne vatrogasne jedinice Tomislavgrad Mate Jurčevića, požari su zahvatili područje iznad Mesihovine, oko Roškog polja, Kazaginca, Liskovače, Buhova, a trenutno su vatrogasci raspoređeni oko Gornjeg Brišnika.

Za vatrogasce je najizazovnije bilo na prostoru Buhova gdje je požar sinoć prijetio porodičnim kućama, a vatra se opasno približila i prostoru borove šume prema Kologaju.

Pročitajte još

– Požari su gašeni  juče tokom cijelog dana i noći, a to je nastavljeno i danas, te je intervencijom vatrogasaca spriječeno daljnje širenje, posebno u naselju Buhova, gdje je vatra došla do praznih obiteljskih kuća zaraslih u visoku travu. Usprkos buri koja je duvala, kuće su spašene, a vatra usmjerena od naselja. Požar smo danas uspješno odbili i od kuća i imovine na prostoru Gornjeg Brišnika te smo njegovo širenje spriječili prema Drmića stajama -rekaoje za Fenu Jurčević.

U gašenju ovih požara uključena je bila Profesionalna vatrogasna jedinica Tomislavgrad, a pomagali su im i radnici tomislavgradske šumarije, kao i stanovnici ugroženih naselja.

Po zapovjednikovim riječima, uzrok svih požara je ljudska nepažnja i nepoštivanje opštinske odluke o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru, piše Klix.