Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VAJBER DADILJA ILI PORTIR NA DALJINU? Poslovi koje možete da radite iz kuće za cijeli svijet

Biznis
Autor:

Foto: Shutterstock

Balkan je postao jedan od najatraktivnijih destinacija za rad izvan kuće, odnosno za “autsorsing” (spoljne usluge), prije svega zbog jeftine i kvalitetne radne snage.

Tridesetogodišnji Beograđanin I. I. tako bio je na jednom neobičnom oglasu za posao – trebalo je da sjedi za svojim kompjuterom na Banovom brdu i podiže rampu za prolaz u firmi koja se nalazi u Sjevernoj Americi. Zvuči nadrealno, ali zanimanje portira očigledno našlo se na listi poslova koja se autsorsuju.

– Prijavio sam se na razgovor za posao za poziciju koja se recimo zvala “operating manager”, mada nisam bio siguran kakva je pozicija u pitanju. Po struci sam građevinski inženjer, mislio sam da je nešto blisko mojoj poziciji s obzirom da je u oglasu naznačeno bilo da je neophodna viša stručna sprema, dobro poznavanje engleskog – kaže tridesetogodišnji I. I.

Kada su ga pozvali na razgovor, shvatio je zapravo za kakvu operaciju bi bio zadužen. Riječ je o kanadskoj kompaniji koja traži čovjeka koji će tokom osam sati sjediti ispred četiri monitora bilo gdje na svijetu i putem interneta nadgledati rampu, vrata i čitače kartica za pristup – dakle portir.

– Potrebno je dobro znanje engleskog kako za usmenu komunikaciju sa osobama na tom drugom kraju svijeta, tako i za pisanje izvještaja preko mejla o ulascima i izlascima. Radi se od šest sati ujutru, početna plata je od 400 evra. Slabe su, čini se prilike za dalje napredovanje – objašnjava ovaj Beograđanin koji je bio na razgovoru za još jedan autsorsovani posao – organizatora selidbi. U pitanju je agencija za organizovanje selidbi širom svijeta, a posao organizatora je da preko skajpa popisuje stvari za selidbu, mjeri zapreminu, organizuje prevoz i radnike za nošenje.

Danas je moguće “autsorsovati” gotovo sve poslovne funkcije i procese, ali najčešće su to knjigovodstveni poslovi, razne vrsta istraživanja, analitički poslovi, izvještavanje, IT usluge, komunikacija sa kupcima, naplata i plaćanje…

Miloš Turinski sa portala Infostud kaže da je Srbija jedna od najboljih destinacija za autsorsing.

– U našim ponudama ovakvih poslova je sve više. Strancima odgovara cijena rada, jer smo jeftiniji od zapada, a znanje jezika nam nije problem. Otvaraju se čitave ispostave kompanija gdje naši ljudi rade u kol-centrima kao podrška za korisnike u inostranstvu. Veoma su traženi i nastavnici engleskog jezika za onlajn kurseve, najčešće predaju Kinezima i Japancima. Ovaj posao je popularan među mladima i satnice su od 10 dolara pa naviše, dok su satnice za profesora engleskog u Japanu deset puta veće – rekao je Turinski.

Radnicima problem predstavljaju, prije svega, smjene jer često svoje radno vrijeme moraju da prilagode onom u Australiji ili Americi.

Interesantna je priča o oglasu za “vajber dadilju”. Dnevnica je iznosila 1.300 dinara, a posao se sastojao od toga da neko bude u komunikaciji sa djetetom starijim od 13 godina nekoliko sati tokom večeri.

Autsorsuju se i poslovi unajmljivanja majstora, PR usluga ili organizatora različitih događaja. Sa druge strane, i dizajneri, montažeri, slikari, reditelji, animatori svoj posao pronalaze na ovaj način.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO