Svijet

Vakcina “Sputnjik V” efikasna 97,6 odsto: "Sinofarm" smanjuje rizik od hospitalizacije za više od 90 odsto

Efikasnost vakcine Sputjnik V iznosi 97,6 procenata, prema rezultatima analize podataka oko 3,8 miliona vakcinisanih Rusa, saopštio je Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF).

Vakcina “Sputnjik V” efikasna 97,6 odsto: "Sinofarm" smanjuje rizik od hospitalizacije za više od 90 odsto
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Nacionalni istraživački centar Gamaleja i RDIF objavili su da je efikasnost vakcine Sputnjik V na nivou od 97,6 procenata, prema rezultatima analize podataka o učestalosti korona virusa kod Rusa vakcinisanih sa obje doze vakcine, navodi se u saopštenju, prenio je Tas s.

Prema podacima o vakcinaciji 3,8 miliona Rusa koji su primili obje doze vakcine tokom perioda od 5. decembra 2020. do 31. marta 2021. godine, incidencija koja je započela 35. dana nakon prve vakcine iznosila je samo 0,027 odsto.

Nijedan smrtni slučaj među onima koji su primili obje doze Sinofarm

Vakcina protiv korona virusa kineske kompanije Sinofarm za 93 odsto smanjuje mogućnost da osoba zaražena korona virusom završi u bolnici, a za 95 odsto smanjuje rizik od smještanja na intenzivnu njegu, pokazuju rezultati studije sprovedene u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Abu Dabiju.

Istraživanje je pokazalo značajno smanjenje stope novih slučajeva korona virusa među ljudima koji su primili drugu dozu vakcine.

Prema analizi Centra za javno zdravlje Abu Dabija većina onih koji su zaraženi nakon prve doze imali su blage simptome i nije im bila potrebna hospitalizacija, prenosi portal National News iz UAE.

Kako se ističe, među onima koji su primili obje doze Sinofarm vakcine nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Utvrđeno je i da imunitet nije garantovan nakon preležane bolesti, da rizik od zaražavanja raste sa pojavom više mutacija, kao i da infekcija može kasnije da dovede do dugoročnih zdravstvenih komplikacija.

U studiji se navodi da vakcina Sinofarma pruža imunitet najmanje šest mjeseci, ali da su neophodna nova istraživanja po tom pitanju.

Bugarska neće davati vakcinu “Astra Zeneke” ženama mlađim od 60

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Bugarska je suspendovala upotrebu vakcine protiv kovid-19 AstraZeneke za ženske osobe mlađe od 60 godina koje imaju povećan rizik od tromboze, izjavio je danas odlazeći ministar zdravlja Kostadin Angelov.

– Vakcina “Astra Zeneke” neće se davati ženama mlađim od 60 godina koje imaju povećan rizik od tromboze ili dijagnozu trombocitopenije – rekao je Angelov novinarima, prenio je Rojters.

Pročitajte još

On je naveo da ljudi koji su već dobili prvu dozu “Astra Zeneke” i nisu imali nikakve negativne efekte, treba da dobiju drugu dozu iste vakcine.

Oni koji ne žele da dobiju drugu dozu AstraZenekine vakcine mogu da se odluče za vakcinu Fajzer-BioNTeka za 84 dana nakon prve vakcine, objasnio je Angelov.

Oko 638.400 Bugara je dobilo prvu dozu vakcine protiv korona virusa, od kojih je trećina imunizovana vakcinom AstraZeneke.

– Ova zemlja sa sedam miliona stanovnika očekuje da će dobiti više od 5,5 miliona doza vakcine do kraja juna, uključujući 3,5 miliona Fajzer-BioNTeka, što će joj omogućiti da dostigne kolektivni imunitet do kraja jula – rekao je Angelov.

Prihvati notifikacije