Svijet

VAKCINACIJA POČINJE U NEDJELJU U Sloveniji lijek protiv virusa korona primiće oni najstariji

Vakcinacija protiv Kovid-19 u Sloveniji trebalo bi da počne u nedjelju u domovima za njegu starih, izjavio je ministar za rad Janez Cigler Kralj.

VAKCINACIJA POČINJE U NEDJELJU U Sloveniji lijek protiv virusa korona primiće oni najstariji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Portparol vlade Jelko Kacin tvrdi da će u prvoj fazi vakcinacije biti dovoljno doza za sve korisnike domova za njegu starih koji do sada nisu bili zaraženi, prenosi STA.

Slovenački ministar za rad je rekao da će korisnici domova za njegu starih prvi primiti vakcine, jer predstavljaju najugroženiju kategoriju. On nije rekao tačan broj njih koji su izrazili želju da se vakcinišu, ali je napomenuo da će prva serija biti dovoljna za sve one koji su pokazali interesovanje da prime vakcinu protiv Kovid-19.

Pročitajte još

Ovo je potvrdio i portparol slovenačke vlade, koji je rekao da će u prvoj fazi biti dovoljno vakcina za sve korisnike domova za njegu starih koji do sada nisu bili zaraženi korona virusom, prenosi Telegraf.

Cigler Kralj je rekao da će vakcinacija u svim domovima za njegu starih biti sprovedena u jednom danu, a domovi su dobili detaljne instrukcije kako da se pripreme za to.

Prema zvaničnim podacima, korona virusom je do juče bilo zaraženo 10.155 od oko 21.000 korisnika domova za njegu starih, a oko 60 odsto njih izrazilo je interesovanje da primi vakcinu. Među zaposlenima u domovima za njegu starih taj procenat je manji, navodi ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je saopštilo da Slovenija trenutno očekuje isporuku od 9.750 doza u prvoj seriji, dok će još 6.825 doza stići do kraja godine.