Svijet

Imunizacija u Crnoj Gori: Oborili rekord, u danu vakcinisano skoro 10.000 ljudi

Crna Gora je tokom prvog dana masovne imunizacije postigla rekord vakcinacijom skoro 10.000 građana protiv virusa korona, saopštilo je Ministarstva zdravlja.

Imunizacija u Crnoj Gori: Oborili rekord, u danu vakcinisano skoro 10.000 ljudi
FOTO: EMILIO NARANJO/EPA

Prvu dozu primile su 7.784 osobe, a drugu 1.482, čime je Crna Gora postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika.

– Prema dostupnim podacima do sada, rekorder je bila NJemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto cjelokupne populacije. Crna Gora je danas vakcinisala 1,5 odsto stanovništva – navodi se u saopštenju.

Ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da je Crna Gora među rijetkim državama svijeta koja, srazmjerno broju stanovnika, ima kapacitete da u jednom jedinom danu vakciniše skoro 10.000 građana.

– Ovo je uspjeh cijele države, sa naglaskom na građane čija je svijest o značaju vakcinacije za čistu desetku” -poručila je Bojovićeva.

U Crnoj Gori do danas ukupno je dato 74.947 doza vakcina, od toga, prvu vakcinu je dobilo 48.719 građana, a 26.226 je revakcinisano.

Prihvati notifikacije