Politika

"Vakcine smo kupili nakon SVIH FAZA TESTIRANJA" Vučić poručio da i Modernine vakcine očekuju do kraja oktobra

Nismo učestvovali u testiranju kineskih ili bilo kojih drugih vakcina, već smo sve kupili nakon što su prošle sve faze testiranja, istakao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Vakcine smo kupili nakon SVIH FAZA TESTIRANJA" Vučić poručio da i Modernine vakcine očekuju do kraja oktobra
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Vučić je, u razgovoru sa predstavnicima Atlantskog saveta, kazao da ne vjeruje da je ono što je uradio tim na koji je ponosan, a čiji je on dio, nešto ogromno istorijsko, iako je naša zemlja svojim naprima dobila više vakcina od ostalih. Rekao je da je Srbija kupila i dobila sve vakcine nakon što su prošle sve faze testiranja, podsjetivši da je prvi aranžman postignut sa Fajzerom.

– Oni su tačni u isporuci kao švajcarski sat. Uvijek isporučuju kao što smo se dogovorili i zadovoljan sam time – objasnio je Vučić.

Pročitajte još

Podsjetio je da je Srbija dobila i velike isporuke vakcina iz Kine, AstraZeneka, kao i Sputnjik iz Rusije.

Nedavno, ukazao je, postignut je dogovor i sa Modernom o njihovoj vakcini protiv korone, koje će u Srbiju stići krajem oktobra.

Naglasio je da se u nabavci vakcina Srbija nije ponašala geopolitički, već samo imajući u vidu spašavanje ljudskih života, te ga, dodaje, ne interesuju kritike s tim u vezi, piše Blic.

Istakao je da ne osjeća nikakve nacionalističke tendencije, i da mu je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i da Srbija podržava svoje susede. S tim u vezi je podsjetio da ne odgovara na uvrede iz drugih dijelova regiona. Vučić je istakao da je uspjeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspehe u ekonomiji. Podsjetio je da je Srbija po rastu druga u Evropi, i da MMF prognozira Srbiji rast od pet odsto za tekuću godinu, dok su domaća predviđanja između 6 i 6,5 odsto rasta BDP-a.

Takođe uspjeh vakcinacije se oslanja, kaže, i na brzo sprovođenje digitalizacije, dodajući da je posebno ponosan na naše programere koji su odradili odličan posao.

Snaženju ekonomije Srbije, dodao je, doprinele su i direktne strane investicije, a podsetio je da je prošle godine Srbija privukla skoro 70 odsto svih investicija u regionu.

To, dodaje, je najvažniji stub našeg privrednog rasta, pored veće javne potrošnje. Ukazao je da je javni dug na nivou koji je manji od 60 odsto, u čemu je za 80 odsto članica EU bolja.

– Ti dobri rezultati su postignuti reformama pokrenutim 2014.i 2015. – objasnio je on dodajući da je ponosan i što je Srbija mogla da pomogne i regionu.