Društvo

"VAKCINISAĆEMO SE SVAKE GODINE" Doktorka Begović predviđa kako će u budućnosti izgledati borba protiv korone

Sudeći prema razvoju situacije, vrlo je vjerovatno da ćemo se svake godine vakcinisati protiv korone, izjavila je za RTS dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

"VAKCINISAĆEMO SE SVAKE GODINE" Doktorka Begović predviđa kako će u budućnosti izgledati borba protiv korone
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Govoreći o trećoj dozi vakcine, rekla je da neke studije preporučuju da se kao buster primi kao i prva i druga vakcina, dok druge preporučuju miješanje vakcina. Otkrila je da su se do sada kao najefikasnije pokazale kombinacije astra-zeneke i fajzera. Begović navodi da većina zemalja nema dovoljno vakcina za kompletno stanovništvo, pa treću dozu preporučuju najugroženijim, najranjivijim kategorijama, osobama sa oslabljenim imunitetom.

– Što se tiče treće doze vakcine, vidim da i Američki centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju treću dozu prije svega ljudima koji su imuno kompromitovani, da se oni prvi zaštite. Većina zemalja nema dovoljno vakcina za kompletnu populaciju i odlučuju se naravno da prvo zaštite one najugroženije, ali i one koji su u kontaktu sa velikim brojem ljudi – zdravstvene radnike, ljude koji rade u prosvjeti – objašnjava Begovićeva, prenosi Blic.

Govoreći o miješanju vakcina, navodi da tu vladaju podijeljenja mišljenja.

– Američki centar za kontrolu bolesti i SZO smatraju da bi trebalo primiti treću dozu iste vakcine kao prethodna dva puta, naravno, ako je prethodno sve proteklo u redu. S druge strane, postoje studije i zemlje kao što su Kanada, Italija, Španija, Njemačka koje apsolutno promovišu miješanje različitih tipova vakcina, ali ne sve. Ono što se zna jeste da Astra-Zeneka sa Fajzerom daje izuzetno jak imuni odgovor. Ali svaka vakcina ima svoje za i protiv – objašnjava gošća Beogradske hronike.

Na pitanje – da li ćemo se vakcinisati svake godine, odgovara:

– Za sada ove godine pretpostavljam da hoćemo, vidjećemo kakva će situacija biti iduće godine, navela je Begovićeva i dodala da će treću dozu vakcine primiti u toku narednih dana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu