Gradovi

Vakcinisano 40 zdravstvenih radnika: Počela vakcinacija u Univerzitetskoj bolnici u Foči

Vakcinacijom 40 zdravstvenih radnika ruskom vakcinom protiv virusa korona "Sputnjik V" danas je počela imunizacija i u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Vakcinisano 40 zdravstvenih radnika: Počela vakcinacija u Univerzitetskoj bolnici u Foči
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prioritet su imali zdravstveni radnici kovid odjeljenja koji su u najvećem riziku od zaraze virusom korona.

Prvu dozu ruske vakcine protiv virusa korona primila je specijalista za plućne bolesti Ana Vladičić, koja je na svojoj koži osjetila posljedice Covid-19.

– Preležala sam koronu u oktobru prošle godine, imam antitijela, ali smatram da je vakcinacija prijeko potrebna da bismo se svi zaštitili. Preporučila bih svim građanima Srpske da se vakcinišu – rekla je Vladičićeva.

Pročitajte još

Među ljekarima koji su skoro godinu dana na prvoj liniji fronta protiv virusa korona su i hirurg Velibor Simetić i internista-kardiolog Slađana Popović.

– Vakcinisao sam se i smatram da svi ljekari i građani Srpske trebaju da se vakcinišu. To je naša dužnost i obaveza – naveo je Simetić.

Popovićeva je istakla da niko nema razloga da se plaši vakcine jer, kako navodi, nema neželjenih dejstava.

– Lijeka nemamo, a ovo je jedini način da se zaštitimo i borimo sa virusom – kaže Popovićeva.

Zdravstveni radnici u Foči obučeni su za vakcinaciju “sputnjikom ve”, koja se odvija prema ranije utvrđenom planu i rasporedu, a sve pod nadzorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Epidemiolog Instituta Biljana Mijović rekla je da se ovom vakcinom ne unosi prouzrokovač virusa, kao kod kineske vakcine.

– Nego se na nosaču na drugom virusu unosi gen za proizvodnju tog ključnog proteina koji pomaže sars virusu da uđe u naše ćelije, tako da nakon ulaska u naš organizam vrlo brzo počinju da se stvaraju antitijela na taj protein, kao i ćelije pamćenja koje pomažu antitijelima da se borimo sa eventualnim ulaskom virusa u naš organizam – pojasnila je Mijovićeva.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić, koji je zajedno sa kolegama primio rusku vakcinu, imunizaciju smatra civilizacijskim iskorakom i najefikasnijim načinom borbe protiv opakog virusa.

– Mislim da je ovo početak nečega što svakako treba da se nastavi u budućnosti, da svi trebaju da dobiju vakcinu jer je vakcinacija nešto što je svima nama potrebno – rekao je Marić.

Revakcinacija zdravstvenih radnika koji su danas primili prvu dozu vakcine “Sputnjik V” planirana je za 21 dan.

Ranije je dio ljekara Univerzitetske bolnice u Foči vakcinisan u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.