Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VANREDNO STANJE U TEŠNJU U nevremenu sinoć poplavljeni putevi, evakuisano stanovništvo

Društvo
Autor:

Foto: Suad Huskič/Klix/RAS Srbija

Područje opštine Tešanj sinoć oko 22 časa zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama. Posebno je bilo izraženo na jugozapadnom, zapadnom i sjeverozapadnom području opštine u naseljenim mjestima Piljužići, Jelah, Mračaj, Miljanovci, Tešanj, Džemilić Planje, Mrkotić i Kalošević, te je zbog bujičnih voda i plavljenja u svojim objektima bilo zarobljeno više mještana, kao i desetak gostiju u jednom ugostiteljskom objektu u Jelahu, kaže se u jutrošnjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

– Nažalost, sinoć nas je zadesila izuzetno jaka kiša koja je napravila ozbiljne probleme. Tokom noći, civilna zaštita je djelovala na terenu. Štete su ogromne. Jutros će Štab civilne zaštite proglasiti vanredno stanje – poručio je načelnik Opštine Tešanj Suad Huskić.

Foto: Suad Huskič/Klix/RAS Srbija

On je najavio da će ekipe na terenu raditi po prioritetima i hitnosti, a da su prioritet životi ljudi, te nakon toga javna infrastruktura, stambeni i drugi objekti.

– Pozivamo sve one koji mogu da pomognu u hitnim mjerama sanacije. Svi koji su imali ulazak vode u objekte treba da prijave takve slučajeve na broj civilne zaštite – pozvao je načelnik.

FUCZ ističe da je u akciji spašavanja ukupno evakuisano 17 građana. S obzirom na to da je došlo do plavljenja i neprohodnosti putnih komunikacija vršeno je otežano pristupanje zarobljenim osobama u naseljenom mjestu Piljužići i Jelahu.

Poplavljeni su i preduzeće FAD d.d. Jelah i Osnovna škola “Huso Hodžić“ u Tešnju.

U svim navedenim mjestima bili su ugroženi i poplavljeni objekti, kao i putne komunikacije prema naseljenim mjestima Piljužići, Novi Miljanovci, kao i magistralni put M-4 Doboj-Teslić u mjestu Kalošević koji je tokom noći noći deblokiran pa se saobraćaj odvija usporeno jednom trakom.

Foto: Suad Huskič/Klix/RAS Srbija

Zbog plavljenja regionalnog puta RP-474 Novi Šeher-Prnjavor, u mjestu Vukovo, za saobraćaj je bio zatvoren ovaj put iz pravca Tešnja prema Jelahu, dok je od Jelaha prema Piljužićima još uvijek zatvoren zbog vode na kolovozu. Do oštećenja regionalnog puta je došlo na području Piljužica koje je tokom noći djelimično sanirano u cilju normalizacije saobraćaja. Angažovane su snage civilne zaštite, dobrovoljnih vatrogasnih jedinica i policije.

– U 2 sata je održana vanredna sjednica Štaba na kojoj je dodatno razmotrena situacija na terenu, te utvrđene dalje mjere i aktivnosti na ugroženom području. Fiksne telefonske veze ne funkcionišu u Vatrogasnom domu, te je otežana onemogućena komunikacija sa građanima i nadležnim službama – ističu iz FUCZ.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO