Sport

VANREDNO ZASJEDANJE Skupština Fudbalskog Saveza Republike Srpske zakazana za 17. decembar

Sedam članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske održalo je danas sjednicu na Gradskom stadionu na kojoj je zakazalo Vanredno zasjedanje Skupštine FS RS za utorak 17. decembar u 19 časova sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je zahtjev 43 delegata za smjenu predsjednika Mile Kovačevića.

VANREDNO ZASJEDANJE Skupština Fudbalskog Saveza Republike Srpske zakazana za 17. decembar
FOTO D.DRAGIČEVIĆ/RAS SRBIJA

Ovom odlukom ispunjeni su zahtjevi Republičke inspekcije zbog kojih je zaustavljen rad Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Prvi potpredsjednik Izvršnog odbora Dušan Marković ističe da tad očekuje da se deblokira rad saveza.

Održavanjem ove sjednice ispunili smo prvi zahtjev prosvjetne inspekcije, koja je to naložila da Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske zakaže vanrednu Skupštinu sa samo jednom tačkom a to je zahtjev 43 delegata za smjenu predsjednika Mile Kovačevića. Skupština je zakazana za 17.decembar u 19 časova u Banskom dvoru. Mi smo napravili prvi korak ka deblokadi saveza, a nakon održavanja Skupštine ispunićemo zahtjeve koji su postavljeni u rješenju inspekcije – istakao je prvi potpredsjednik IO FS RS Dušan Marković.

On je istakao da se ne plaši najava predsjednika Mile Kovačevića da će o svemu da obavijesti Fudbalski savez BiH, kao i Evropsku i Svjetsku fudbalsku federaciju. Poznato je da UEFA i FIFA ne tolerišu miješanje politike i državnih organa u rad saveza.

– Ovdje nema politike. Svi dosadašnji naši potezi su pokazali da mi želimo da svoje zahtjeve uradimo na zakonit način, bez bilo kakav miješanja politike. Zbog toga ovo sve i traje. U onom pismu UEFA se ističe da se moraju poštovati Statut FS BIH i državni zakoni a mi to upravo radim – istakao je Marković.

Član Izvršnog odbora Milorad Lale ističe da je razočaran ponašanjem generalnog sekretara Gorana Ćejića.

– Na ovu sjednicu smo pozvali i generalnog sekretara Gorana Ćejića koji se nije odazvao našem pozivu. Ovi ljudi su ga izabrali a on ne poštuje zahtjeve republičkih organa. Mi smo mu dali da bude profesionalac u savezu a on nam tako vraća. Nismo dosad tražili mi zaštitu Fudbalskog saveza BiH, kao ni UEFA i FIFA jer sve radimo po predviđenom statutu. U ovom slučaju se toga maksimalno pridržavamo. Takođe kao član komisije za futsal mogu da kažem da nije bilo razloga za prekidanje takmičenja. Oni su htjeli da se tim potezom prikažu kao žrtve. Pokazali smo na prošlom zasjedanju izvršnog odbora da nam je stalo do našeg sporta kad smo došli da učestvujemo u radu kako bi se donijele važne odluke. Odmah nakon napuštanja sjednice na sajtu saveza je objavljeno kako se rad vraća u normalu i kako nije bilo nestatutarnih zahtjeva. To pokazuje sa kakvim ljudima radimo – istakao je Lale.

Članovi izvršnog odbora ističu da imaju podršku 7 članova ovog tijela od 10 koliko broji, te da je zahtjev za Skupštinom potpisalo 43 od 55 delegata koliko ima najviše tijelo Fudbalskog saveza Republike Srpske. Upravo zbog nepoštovanja ovog zahtjeva u savez je i došla Republička uprava za inspekcijske poslove koje je donijela rješenje da se prema Zakonu mora održati Skupština sa najavljenom tačkom dnevnog reda.

Inače na ovoj Skupštini će se raspravljati samo o smjeni predsjednika i ako ona bude usvojena, onda će se krenuti u proceduru izbora novog čelnika Fudbalskog saveza Republike Srpske.