Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VAPAJ ŽIVINARA “Ne možemo podnijeti poskupljenje struje i nove takse”

Društvo
Autor:

Foto Duc Thanh/EPA

Iz “Zajednice živinara” Republike Srpske su zatražili da Vlada RS stane u zaštitu proizvođača, te da preduzme mjere kojima će se ograničiti najavljena povećanja cijena električne energije i uvođenja novih parafiskalnih nameta.

– Samo nekoliko dana nakon podnošenja ekspozea u kojem je najavljeno rasterećenje privrede, dobili smo informaciju od JP “Elektroprivreda RS” o povećanju cijena električne energije za oko 20 odsto, a najavljuje se i uvođenje ekološke takse prilikom registracije motornih vozila – poručuju iz “Zajednice živinara” RS.

Upozoravaju da bi sektor proizvodnje hrane, u kojem živinarstvo ima poseban značaj, ovakvim povećanjem cijena bilo višestruko ugroženo.

– Poskupljenja bi se odrazila na čitav lanac proizvodnje, od ratarstva preko fabrika stočne hrane, farmi, klaonica i prerađivačkih kapaciteta, pa onda i u sektoru transporta i na kraju u prodajnim lancima, jer svi segmenti koriste električnu energiju ili proizvode na bazi elelktrične energije – dodaju iz “Zajednice živinara” RS.

Upozoravju da domaće tržište ne može podnijeti nova povećanja cijena prehrambenih proizvoda, te da je potrošnja živinarskih proizvoda u RS po glavi stanovnika duplo manja nego u razvijenim zemaljama.

– Istovremeno mi se se suočavamo i sa izazovima oko dozvole za izvoz u zemlje Evropske unije. Pozivamo institucije da naprave iskorak prema proizvođačima, te da zajedno odredimo mjere koje će donijeti bolji položaj za sektor živinarstva – poručili su živinari.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO