Društvo

VARIOLA VERA I KORONA DVIJE RAZLIČITE PRIČE Zeljković: Ne možemo upoređivati babe i žabe

Epidemija korona virusa i slučaj zaraze variola verom, koji je zabilježen u Jugoslaviji, odnosno Beogradu 1972. godine, dvije su sasvim različite stvari i teško ih je porediti, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

VARIOLA VERA I KORONA DVIJE RAZLIČITE PRIČE Zeljković: Ne možemo upoređivati babe i žabe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Različita je situacija, različit kontekst i javno zdravstveni odgovor, čak su i vurusi različiti, jer variola vera nije respiratorni virus i ima potpuno drugačiji način prenosa i kliničku sliku. Iskreno, porediti virus sa kojim se sada borimo i variolu veru, bilo bi kao porediti babe i žabe – rekao je Zeljković.

Reakcija zdravstvnog sistema na variola veru bila je u skladu sa tim što se radilo o jednom slučaju, koji je bio importovan i iz inostranstva u jednu zdravstvenu ustanovu u Beogradu, objasnio je Zeljković.

– U toj bolnici je uveden karantin, virus je izolovan, ispraćeni su svi slučajevi i sve je završeno vrlo brzo, nažalost uz ljudske žrtve. Danas je panademija zahvatila čitav svijet i to ne možemo porediti sa pojavom jednog izolovanog slučaja variola vere – dodao je Zeljković.