Politika

"VAŽAN PARTNER" Premijer Češke poručio da su iskustva sa vakcinacijom u Srbiji izuzetno značajna

Premijer Češke Andrej Babiš rekao je danas u Beogradu da su iskustva Srbije sa vakcinacijom protiv virusa korona izuzetno značajna za njegovu zemlju.

"VAŽAN PARTNER" Premijer Češke poručio da su iskustva sa vakcinacijom u Srbiji izuzetno značajna
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Babiš je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Anom Brnabić, rekao da je za Češku izuzetno značajno da dobije informacije o planu i načinu vakcinacije koji sprovodi Srbija.

On je dodao da je u Beograd došao sa timom zdravstvenih eksperata, te da će danas posjetiti i jedan od punktova za masovnu vakcinaciju.

Babiš je rekao da je vakcinacija protiv virsua korona bila najznačajnija tema u razgovoru sa Brnabićevom, te ukazao da je za Češku interesantno što je Srbija obezbijedila kinesku, rusku i Fajzerovu vakcinu.

Prema njegovim rečima, Srbija vakciniše između 30.000 i 60.000 građana dnevno i po uspjehu je druga u Evropi, a sedma u svijetu.

On je podsjetio da češka podržava evropski put Srbije, te naglasio da je Srbija za Češku dugoročno važan partner.

– Srbija je naš dugoročno važan partner i kao i za ostale države zapadnog Balkana važi da je podržavamo na putu ka članstvu u EU – rekao je on.

Babiš je ukazao na problem iregularnih migranata, te naveo da Čaška smatra da bi Srbija trebala da bude dio šengenskog prostora.

On je podsjetio da je o tome ranije više puta govorio u evropskim forumima, kao i da je Češka i finansijski i putem slanja policijskih timova pomogla Srbiji tokom migranatske krize.

Češki premijer je izrazio očekivanje da će se ekonomska razmjena Srbije i Češke, koja je u 2019. godini iznosila 1,2 milijarde evra, po suzbijanju virusa korona, brzo vratiti na taj nivo.

Babiš je izrazio zadovljstvo zbog poslovanja čeških investitora u Srbiji, kao i zbog odnosa Srbije prema češkoj nacionalnoj manjini.

Brnabićeva je istakla da je Srbija spremna da svoja znanja i iskustva u vezi vakcinacije protiv virusa korona podijeli s prijateljima.

Ona je rekla da su sve vakcine koje je Srbija obezbijedila protiv virusa korona efikasne i bezbjedne za građane.

Brnabićeva je zahvalila Češkoj na podršci evropskom putu Srbije, te ocijenila da su odnosi dvije države prijateljski.