Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vazduh u BiH zagađen SMRTONOSNIM ČESTICAMA, evo u kojem gradu je NAJKRITIČNIJE

Društvo
Autor:

foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zagađenje PM2,5 česticama, koje nastaju usljed svih vrsta sagorijevanja, uključujući motorna vozila, elektrane, loženja na drvo, ugalj, pelet ili neko drugo čvrsto gorivo, u Tuzli je lane uzrokovalo 136 preuranjenih smrti odraslih osoba, što predstavlja 17 odsto svih smrtnih slučajeva osoba starijih od 30 godina, saopšteno je iz tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju.

– Ovi podaci pokazuju koliko su ozbiljne posljedice uzrokovane zagađenjem vazduha. Vlasti u BiH, koje ne uspijevaju čak ni pravilno pratiti nivoe zagađenja, direktno su odgovorne za stotine smrtnih slučajeva i na hiljade slučajeva bolesti koje su direktno uzrokovane nekontrolisanim prekomjernim zagađenjem vazduha –  kaže Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

Dodaje da je zagađenje PM10 česticama lane u Tuzli rezultiralo sa 1.339 novih slučajeva bronhitisa kod odraslih, što predstavlja gotovo trećinu svih slučajeva bronhitisa te godine.

– Broj smrtnih slučajeva i loših zdravstvenih stanja bi se mogli smanjiti, ukoliko bi se poboljšala situacija po pitanju zagađenja vazduha. Odlučna reakcija odgovornih je hitno potrebna kako bi se zaštitilo zdravlje i životi građana – izjavila je Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO