Svijet

VAŽI ZA SVE ZEMLJE EU Holandija ublažava ograničenja za putovanja

 Holandija je danas saopštila da će ublažiti ograničenja uvedena radi sprečavanja širenja kovid-19 i omogućiti putovanja u sve zemlje Evropske unije, uključujući i nekoliko onih koje su bile zabranjene za holandske turiste zbog visoke stope zaraze.

VAŽI ZA SVE ZEMLJE EU Holandija ublažava ograničenja za putovanja
FOTO: VINCENT JANNINK/EPA

Istovremeno, vlasti su navele da će produžiti zabranu višednevnih festivala, koji se smatraju previše rizičnim, prenIo je Rojters.

Pročitajte još

Od utorka holandske preporuke za putovanja više se neće zasnivati samo na stopama zaraze zbog kojih je odmor u Španiji i Portugalu bio gotovo nemoguć, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Od 27. jula negativan savJet važiće samo za zemlje sa zabrinjavajućom novom varijantom virusa koja još nije široko rasprostranjena u Holandiji. Takođe, od 8. avgusta putnici stariji od 12 godina moraće da pruže dokaz o negativnom rezultatu testa pri povratku u Holandiju iz zemlje EU za koju se smatra da ima povećan rizik od zaraze.

Holandska vlada uvela je ponovo 9. jula ograničenja za plesne klubove, muzičke festivale i restorane, samo dvIJe nedJelje nakon što su bila ukinuta, a razlog je porast broja zaraženih među mladim osobama i to uglavnom delta sojem. Festivali velikih razmJera neće biti dozvoljeni ni u avgustu, navela je vlada.

Prihvati notifikacije