Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VAŽNA MU DUHOVNOST Dragan Čović predstavio novu knjigu

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović predstavio je knjigu “Iznad crte 2” u crkvi svetog Ilije proroka na Blidinju.

Riječ je o knjizi koja dolazi kao svojevrsni nastavak prve knjige “Iznad crte”, koja je izazvala veliku pažnju i u kojoj je Čović, kao najviši hrvatski političar u Bosni i Hercegovini, javnosti predstavio mnoštvo izdvojenih govora, u različitim prilikama izrečenih misli i poruka, odnosno svoju viziju evropske BiH.

Djelo se sastoji od četiri cjeline predstavljene nizovima fotografija koje tematski slijede zacrtanu strukturu. Osim činjenice uokvirenosti pojedine cjeline, svaki je događaj priča za sebe, s posebno izraženim iskustvom ljudi i prostora, ali i onoga što ga na poseban način prožima i čini jedinstvenim.

Svako od opisanih mjesta na fotografijama doživio je, kaže Čović, na poseban način.

– Posebnost dodatno ističu različitosti i sličnosti religija s kojima sam bio u doticaju – kazao je Čović.

U knjizi su izdvojeni i brojni susreti s vjerskim velikodostojnicima, koje je Čović imao tokom svoga državničkog i političkog djelovanja, a sadrži opsežan vizuelni i tematski materijal.

U javnom djelovanju u razdoblju od dvadeset godina Čović je sreo trojicu papa, poglavara Katoličke crkve.

To mu je, kako kaže on, bila posebna inspiracija za izradu ovoga djela.

– Ovo je jedan mali kamen u temeljima duhovne gradnje na putu mira na kojem treba nadoknaditi svojevrsnu duhovnu prazninu nastalu kao posljedica moralnog i duhovnog rastakanja i izgubljenosti našega vremena – dodao je Čović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO