Društvo

VAŽNA UPUSTVA Očekuje se snijeg praćen vjetrom, zaštitite voćnjake

Temperatura vazduha ispod nule prethodne noći prouzrokovala je štetu u voćnjacima, ali se obim još ne može procijeniti, rekao je stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelarariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Mirko Jokić.

VAŽNA UPUSTVA Očekuje se snijeg praćen vjetrom, zaštitite voćnjake
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najugoroženije su vrste i sorte voća koje se nalaze u fazi cvjetanja šljiva i kruška, dok je sa jabukom bolja situacija, jer je na većini lokaliteta u fazi početka cvjetanja ili fazi zatvorenih cvjetova – rekao je Jokić.

On je pozvao voćare da zaštite voćnjake od mraza, koji se očekuje i u noći sa ponedjeljka na utorak, kada je prognoziran i snijeg praćen vjetrom, dok se najniža temperatura od minus pet stepeni Celzijusovih očekuje u noći sa srijede na četvrtak.

Pročitajte još

– Zbog najavljenog mraza, u zasadima voća preporuka je da se danas izvrši tretman preparatima na bazi algi i aminikiselina u maksimalnim preporučenim dozama, radi povećanja fiziološke otpornosti biljaka na mraz – rekao je Jokić.

On je dodao da se u zasadima kruške, osim algi i aminokiselina, preporučuje i promjena promalina.

– Tretman treba obaviti u najtoplijem dijelu dana i treba ga ponoviti i dan nakon mraza – kaže Jokić.

On je savjetovao voćarima da pripreme materijale za paljenje vatri u noći između srijede i četvrtka.

– Skrećemo pažnju da efikasna zaštita voćnjaka od mraza pomoću zadimljavanja zahtijeva minimalno 30 vatri po dunumu, te da razmak između vatri treba da iznosi šest metara u cik-cak razmaku – poručio je Jokić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije