Banjaluka

"Važno je postaviti bedeme na vrijeme" Stanivuković pozvao odbornike u zajedničku borbu protiv slučaja "Autoprevoz"

Gradonačelnik Draško Stanivuković održao je sastanak sa rukovodstvom Skupštine i šefovima klubova odbornika u Skupštini grada Banjaluke u vezi sa daljim koracima u slučaju "Autoprevoz".

Zbog vandalskih napada moguće kazne
FOTO: ДРАШКО СТАНИВУКОВИЋ - DRAŠKO STANIVUKOVIĆ/FACEBOOK/SCREENSHOT

Kroz ove presude iz ruku Grada Banjeluke oduzima se pola centra grada, odnosno ostajemo bez pola Vidovdanske ulice, parking prostora, te zemljišta na kojem se nalazi Spomenik 12 beba i Muzej savremene umjetnosti, što je presedan u svijetu. U svemu tome “Autoprevoz” pokušava da se pokaže kao veći igrač od Grada što je nedopustivo  poručio je Stanivuković, te istakao da zbog toga neće odustati od ove borbe.

Kako je rekao, tokom današnjeg sastanka upoznao je prisutne sa problematikom ovog slučaja i pozvao ih da se pridruže u ovoj borbi, koja, prema njegovom mišljenju, prevazilazi lokalni nivo.

– Prostor parkinga je vrijedno atraktivno zemljište, te je njegovo otimanje samo početak, jer nakon toga će na isti način uzeti i Vidovdansku ulicu, a potom i zemljište na kojem se nalazi Spomenik 12 beba i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Zato je važno postaviti bedeme na vrijeme. Pozivam sve odbornike u Skupštini grada Banjaluke, ali i predstavnike republičkih institucija da stanu u odbranu gradske imovine  – istakao je Stanivuković.

Kao jedan od koraka koje je predložio Stanivuković je da se što prije zakaže vanredna sjednica, na kojoj bi se izmijenio regulacioni plan za lokaciju parkinga.

Namjeru “Autoprevoza” da prostor parkinga ustupi investitoru za izgradnju stambeno-poslovnih objekata možemo zaustaviti tako što ćemo izmijeniti regulacioni plan i tako sprečiti gradnju. To je jedan od načina na koji Grad Banjaluka može da odgovori na ovo što nam otimaju ono što je naše, ali i da im pokažemo da je opšti interes iznad svakog pojedinca i investitora – istakao je on.

Stanivuković je dodao da će sa predstavnicima političkih partija koje djeluju u Skupštini grada održati još jedan sastanak već krajem sedmice, a kako je naveo dio odbornika je izrazio spremnost za ovaj vid borbe, dok dio njih mora obaviti konsultacije.

Jedna od tema današnjeg sastanka bila je i objava odluka u Službenom glasniku RS, jer kako je rekao gradonačelnik odluke koje su usvojene na posljednjoj sjednici još uvijek nisu objavljene u Službenom glasniku RS.

Istakao je da prema Zakonu o upravi i loklanoj samoupravi Republike Srpske u ovakviim slučajevima odluke se mogu objaviti i u Službenom glasniku RS, te najavio da će pokrenuti i tu proceduru.

“Bezuslovnu podršku nema niko”

Odbornica u Skupštini grada Dijana Ješić je ipak istakla da je gradonačelnik ponovo obmanuo javnost kada je rekao da ima bezuslovnu podršku Narodnog fronta kada je u pitanju rješavanje situacije oko “Autoprevoza”.

– Dogovor je da prijedloge sa današnjeg sastanka raspravimo sa drugim kolegama odbornicima, pa da ćemo opet imati sastanak u četvrtak ili petak na kojem ćemo imati i dodatne informacije i mišljenja struke kako bismo se mogli izjasniti o prijedlogu – rekla je ona.

Pročitajte još

Bezuslovnu podršku, kaže Ješićeva, nema niko, a kamoli gradonačelnik.

– Mi jesmo za to da se spreči dalje otimanje gradske imovine koje se očigledno dešava i mislim da bi to trebao biti stav svih nas, bez obzira na stranačku pripadnost. Ali to nema veze sa podrškom gradonačelniku. Jer on je nas sve prevario milion puta i prosto nije moguće da mu vjerujemo i tako olako dajemo podršku – istakla je Ješićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu