Svijet

Važno je prevazići problem sa nedostatkom vakcine: Njemačka otvorena i ZA UVOZ RUSKE VAKCINE

Njemačka će biti otvorena za uvoz ruske i kineske vakcine protiv Covid-19, u okviru pokušaja vlasti da prevaziđu problem sa nedostatkom doza vakcine, izjavio je njemački ministar zdravlja Jens Špan.

Važno je prevazići problem sa nedostatkom vakcine: Njemačka otvorena i ZA UVOZ RUSKE VAKCINE
FOTO: FERNANDO BIZERRA/EPA

On je za njemački list “Frankfurter alemajne cajtung” rekao da nije važno u kojoj zemlji se proizvode vakcine, jer mogu da pomognu u borbi protiv pandemije ukoliko su bezbjedne i efikasne.

Komentari njemačkog ministra uslijedili su prije izjave stalnog predstavnika Rusije u EU Vladimira Čižova, koji je istakao da Moskva ne samo da je otvorena za prodaju vakcine “sputnjik V”, već i za podjelu podataka o tome kako se ona proizvodi, piše Raša tudej.

Čižov je u intervjuu za agenciju “RIA novosti” objasnio da je Moskva ponudila probnu količinu vakcina svim zemljama, te da je moguće postići dogovor o lokalnoj proizvodnji ukoliko vlasti određene države odobre upotrebu vakcine.

– Moramo, prije svega, da vakcinišemo naše stanovništvo, Međutim, spremni smo da podijelimo ne samo već proizvedene vakcine, već i tehnologiju proizvodnje, što je takođe vrlo važno – kaže Čižov.

Ruska vakcina već je registrovana u velikom broju zemalja, uključujući Argentinu, Ujedinjene Arapske Emirate i Mađarsku.

Na zvaničnom nalogu na “Tviteru” za promovisanje ruske vakcine saopšteno je u petak, 29. januara, da će Ruski fond za direktno ulaganje moći da obezbijedi za EU 100 miliona doza vakcine u drugom tromjesečju 2021. godine.