Društvo

VAŽNO UPOZORENJE Jutarnji mraz može izazvati ogromnu štetu u voćnjacima, evo šta treba danas uraditi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske upozorava voćare da mraz prognoziran za sutra ujutro može da dovede do katastrofalne štete na pojedinim voćnim kulturama koje se nalaze u fazi početka cvjetanja ili punog cvjetanja.

VAŽNO UPOZORENJE Jutarnji mraz može izazvati ogromnu štetu u voćnjacima, evo šta treba danas uraditi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz Ministarstva poljoprivrede savjetuju voćarima da počnu da se pripremaju za predstojeći mraz, prije svega kondicioniranjem biljaka preparatima na bazi aminokiselina i hormona na bazi giberelina GA i GA4+7 (kruška) i obezbjeđivanjem materijala za zadimljavanje.

U Ministarstvu savjetuju da u zasadima koji nemaju antifrost sisteme niti frost-bustere treba pripremiti materijal za paljenje vatri, navodeći da je bolje više malih vatri nego manje velikih, te da broj vatri po jednom hektaru treba biti najmanje 300.

– Ukoliko se ne može obezbijediti dovoljan broj vatri, skoncentrisati se na manju površinu. Vatre se mogu postavljati svaki red u cik-cak rasporedu na udaljenosti od 10 metara ili svaki drugi red na udaljenosti pet do šest metara – saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva ukazuju da, ukoliko se vatre postavljaju svaki drugi red, kroz slobodan red se može voziti prazan atomizer samo sa uključenim ventilatorom kako bi se vazduh raspirivao lijevo i desno, pri čemu treba obuhvatiti onu površinu koja omogućava da se kroz isto mjesto prođe najviše svakih pet minuta, dok se prskanje vodom sa atomizerom u toku mraza ne preporučuje.

U resornom ministarstvu podsjećaju da je Republički hidrometeorološki zavod saopštio da će sutra ujutro na zapadu i sjeverozapadu Krajine biti umjerenog mraza, sa minimalnom temperaturom vazduha od minus pet do minus dva stepena Celzijusova, dok će u brdovitim predjelima i mrazištima, te sjevernim padinama, temperatura biti lokalno i niža.

Potencijalna opasnost od mraza moguća je u cijelom sjevernom pojasu Republike Srpske, izraženije na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu Krajine, te u srednjem i gornjem toku rijeke Drine.

– Period najveće opasnosti je večerašnja noć, sa 7. na 8. april, do jutra 8. aprila – upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije