Društvo

Već 40 automobila prokuvalo: Kako da savladate uzbrdicu na novom auto- putu u Crnoj Gori

Nije prošlo ni nedjelju dana od kako je otvorena prva dionica autoputa "Princeza Ksenija" od Kolašina do Podgorice, a već su se na toj saobraćajnici zapalila četiri vozila i "prokuvalo" više od 40 automobila.

Već 40 automobila prokuvalo: Kako da savladate uzbrdicu na novom auto- putu u Crnoj Gori
FOTO: ZA VOLANOM/YOU TUBE/SCREENSHOT

Mnogi tvrde da je razlog za ovo činjenica da se gotovo svih 42 kilometara vozi uzbrdo zbog čega automehaničari savjetuju vozače da prije puta provere i očiste hladnjak i voze u petoj ili šestoj brzini na oko 2.000 obrtaja, piše Blic.

Prvi autoput u Crnoj Gori doneo je sreću hiljadama vozača, pogotovo turistima koji su krenuli na more, ali na žalost, bilo je i onih koji neće baš po dobrom pamtiti prvu vožnju novom saobraćajnica. Takvim se prethodnih dana automobil ili zapalio ili “prokuvao”. Na sreću, nije bilo teže povređenih i poginulih.

Prvi autoput u Crnoj Gori doneo je sreću hiljadama vozača, pogotovo turistima koji su krenuli na more, ali na žalost, bilo je i onih koji neće baš po dobrom pamtiti prvu vožnju novom saobraćajnica. Takvim se prethodnih dana automobil ili zapalio ili “prokuvao”. Na sreću, nije bilo teže povrijeđenih i poginulih.

Ipak, nakon svega, postavlja se pitanje otkud toliko havarija automobila u prvih svega nekoliko dana vožnje na novom autoputu i šta je ključni savet vozačima na putu ka crnogorskom primorju novom dionicom.

U jednom poznatom beogradskom auto-servisu se, u prvi mah, čude takvoj statistici.

– Vjerovatno se radi o starijim i neispravnim automobilima. Jer i da ste ko zna kako loš vozač automobil ne bi smio da “prokuva” ili da se zapali ako je ispravan. Bez obzira na to što je svih 42 kilometara konstantan uspon – ističu u ovom servisu.

Ipak, vozač svakako može da olakša automobilu osvajanje uspona kakvog donosi autoput iznad kanjona Morača.

– Prvi savjet vozačima je da voze na 2.000 obrtaja što znači u najvišoj, petoj ili šestoj brzini. Nikako se ne smije sve vrijeme voziti u trećoj brzini odnosno na nižim stepenima prenosa jer se tako i oštećuje i bespotrebno zagreva motor pogotovo na opterećenju koji donosi uspon – naglašavaju u servisu.

Malo ugasite klimu

 Savjet za vozače koji imaju klimu je da je na neko vreme ugase kako bi smanjili opterećenje ili da pre polaska očiste hladanjak kako se ne bi stvorilo takozvano ćebe odnosno prašina oko njega što je najčešći razlog zbog čega motor prokuva. Takođe, obavezno je pre puta proveriti i ispravnost ventilatora čiji kvar, takođe, može biti čest razlog dizanja temperature – objašnjavaju u auto-servisu.

Ono što je najbolja preventiva, uz ove savete, jeste i to da pre svakog puta i to najbolje desetak dana ranijae najmanje, uradite kompletan servis automobila. Tako ćete najbolje znati pravo stanje vašeg vozila, ali ćete imati i dovoljno vremena da eventualne kvarove popravite.

Ključni savjeti

1. uradite kompletan servis automobila prije nego što krenete na put, naročito ako vam je vozilo starije proizvodnje

2. vozite na oko 2.000 obrtaja u petoj ili šestoj brzini

3. povremeno vozite sa isključenom klimom

4. očistite hladnjak

5. proverite ispravnost ventilatora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije