Politika

"Već duže vrijeme se priča o njihovim pripremama da budem uklonjen sa vlasti" Predsjednik Srpske rekao šta misli o planovima Zapada, pa opleo po Marfiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas, povodom izjave šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duška Perovića da Zapad priprema nasilni scenario za njegovo uklanjanje sa vlasti, da se već duže vrijeme o tome priča.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nisam razgovarao sa Perovićem o tome, ali se već duže vrijeme o tome priča – rekao je Dodik.

Perović je izjavio da američki i britanski ambasadori u Sarajevu Majkl Marfi i Džulijan Rejli, uz podršku Kristijana Šmita pripremaju nasilan scenario za uklanjanje sa vlasti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– Očekujemo rast napetosti u BiH – rekao je Perović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nijedan ambasador, uključujući i američkog, nemaju pravo da mijenjaju Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum čiji je on sastavni dio, već to mogu isključivo Republika Srpska i Federacija BiH kao ugovorne strane.

Dodik je rekao da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi prepotentan, arogantan i da ne uvažava činjenice.

Pročitajte još

– On priča kako `nije Bakir Izetbegović, ni SDA bošnjački narod, nije Dodik ni SNSD srpski narod`, ali eto nije ni Marfi američka vlada, ni američka država, ni narod, već obični smutljivac – rekao je Dodik.

Dodik kaže da se iz Marfijeve izjave da je Dejtonski sporazum “početna tačka – temelj koji treba nadograditi” i da “nije sam sebi cilj kao što to predstavljaju neki u Republici Srpskoj” vidi njegova prepotencija i kolika je arogancija i neuvažavanje činjenica.

– On govori da Dejtonski sporazum nije definitivan, da je neki temelj i da su oni primjenjivali silu zato što nisu mogli da privole strane u BiH da se dogovore. On se hvali činjenicom da su primjenjivali silu i pritisak da bi došli do rješenja koje im odgovara – rekao je Dodik.

On je istakao da je Marfi došao u BiH “da bi vratio tu metodologiju na scenu”.

– Apsolutno nije u pravu. Kad god nešto govori govori kako Republika navodno nešto ne razumije. Mi savršeno dobro razumijemo da je Dejtonski sporazum potpisan, a da su SAD, Rusija, NJemačka, EU, Francuska i Velika Britanija garanti, odnosno svjedoci tog sporazuma i da nemaju nikakva ovlaštenja o njegovom razvoju. Jedino ovlaštenje koje imamo je ustavna pozicija, a to je da strane – Republika Srpska i FBiH mogu da se dogovore o nekim stvarima i promjenama Ustava, a ne američki ili bilo koji ambasador – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije