Svijet

"Već neko vrijeme nismo posjetili Hrvatsku" Ruska hakerska grupa preuzela odgovornost za napad na institucije, KBC Zagreb nije na njihovom spisku

Ruska grupa hakera NoName057 (16) preuzela je odgovornost za napade na finansijske institucije, ali na spisku mjesta nema Kliničko-bolničkog centra Zagreb, koji je napadnut dan kasnije.  

"Već neko vrijeme nismo posjetili Hrvatsku" Ruska hakerska grupa preuzela odgovornost za napad na institucije, KBC Zagreb nije na njihovom spisku
FOTO: ROBERT GETEL/RINGIER

Već neko vrijeme nismo posjetili Hrvatsku i odlučili smo da je posjetimo – stoji u poruci ruske hakerske grupe objavljene 26. juna, koji su preuzeli odgovornost za internet napad na finansijske institucije u Hrvatskoj – Ministarstvo finansija, Poresku upravu, Hrvatsku narodnu banku, portal Hrvatske narodne banke i Zagrebačku berzu.  

Kako prenosi hrvatski portal 24sata, na spisku meta ove hakerske grupe, nije i Klinički bolnički centar Zagreb koji je zbog napada hakera u četvrtak imao problema sa radom.

Pročitajte još

Problem je, kažu, rješavalo stotine stručnjaka, a sistem KBC Zagreb proradio je jutros.  

Zagrebačka policija saopštila je da je u toku istraga i da se ne zna dali su napadi na finansijske institucije i bolnicu povezani.

Okolnosti hakerskog napada se utvrđuju , a iz policije ističu da zbog tajnosti istrage nisu u mogućnosti da otkrivaju više informacija.  

– Bezbjednost bolesnika nije ugrožena, a podaci pacijenata nisu iscurili – tvrdi pomoćnik direktora za kvalitet zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu