Gradovi

VEĆ PRVOG DANA ZAKAZANI TERMINI ZA CIJELU SEDMICU Ogroman interes za vakcinu protiv sezonskog gripa

Dom zdravlja u Bijeljini sutra počinje vakcinaciju protiv sezonskog gripa za koju su građani pokazali ogromno interesovanje i već prvog dana zakazani su termini za cijelu sedmicu, rekla je direktor ove zdravstvene ustanove Danijela Đukin.

VEĆ PRVOG DANA ZAKAZANI TERMINI ZA CIJELU SEDMICU Ogroman interes za vakcinu protiv sezonskog gripa
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

Cijena komercijalne vakcine je 26 KM, vakcinacija se vrši od 7 do 17 časova i termin se mora zakazati na broj telefona 055/415-150.

Đukinova je naglasila da vakcina protiv sezonskog gripa ne štiti i od virusa korona, te da je ne mogu primiti oni koji su bili pozitivni na koronu mjesec dana nakon preležane bolesti.

– Dom zdravlja obezbijedio je dovoljne količine vakcine za komercijalnu upotrebu, ako bude potrebe za dodatnim količinama one će biti naručene – najavila je ona.

Prema riječima Đukinove, Dom zdravlja u Bijeljini dobio je i 1.000 vakcina protiv sezonskog gripa koje je obezbijedio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za određene kategorije stanovništva, koje su besplatne.

Na konferenciji za medije u Domu zdravlja Đukinova je rekla da je usljed kovida u ovoj zdravstvenoj ustanovi 100 odsto više pacijenata, naglašavajući da uprkos tome nije smanjen obim usluga porodičnih ljekara za bolesti koje nisu kovid, sa prosjekom od 60 takvih pacijenata dnevno.

Ona je ponovila da građani ne treba da samoinicijativno dolaze i prave redove ispred kovid ambulanti i naglasila da je obavezna procedura javljanja porodičnom ljekaru i zakazivanja pregleda, ka i eventualnog testiranja.

Epidemiolog Doma zdravlja Mladen Grujičić rekao je novinarima da je epidemiološka situacija u Bijeljini nepovoljna i pozvao građane da što više smanje kontakte, te da obavezno nose zaštitne maske.

Prema njegovim riječima, trenutno je u Bijeljini 1.086 aktivnih slučajeva pozitivnih na virus korona, među kojima je 69 djece školskog uzrasta, a pod nadzorom je 2.678 osoba.