Svijet

Već se proširila na tri države: Otkrivena nova varijanta korona virusa sa čak 32 promjene na zloglasnom spajk proteinu

Naučnici su upozorili da novi soj korona virusa koji ima "ekstremno veliki broj" mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma.

Već se proširila na tri države: Otkrivena nova varijanta korona virusa sa čak 32 promjene na zloglasnom spajk proteinu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, prenosi britanski list Gardijan.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, dijelu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.

Mutacije u spajk proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i da otežaju imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gdje je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja.

Još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici, a jedan slučaj u Hong Kongu kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike.

Doktor Tom Pikok, virusolog sa Imperijal koledža u Londonu, objavio je detalje nove varijante, napominjući da “nevjerovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost”.

Direktorka kovid odjeljenja u britanskoj Agenciji za zdravstvenu bezbjednost Mira Čand je izjavila da u saradnji sa naučnicima širom svijeta prati razvoj varijanti virusa Sars-CoV-2.

– Kako je u prirodi virusa da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva koji sadrže nove skupove mutacija – izjavila je Čand, dodajući da se brzo provjeravaju sve varijante koje doprinose širenju virusa.

Prihvati notifikacije