Svijet

Već su postali 3 najveća grupa: Zvanično osnovana nova desničarska stranka u EP

U Evropskom parlamentu danas je zvanično osnovana politička grupacija Patriote za Evropu, koja je sa 84 poslanika iz 12 zemalja postala treća najveća politička grupacija u ovoj instituciji EU.

Marin le Pen
FOTO: LUDOVIC MARIN / POOL/EPA

Kako je saopšteno iz te grupacije, za predsjednika Patriota za Evropu izabran je lider francuskog Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela, dok je za prvog potpredsjednika izabrana Kinga Gal iz stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

Sa 84 poslanika iz 12 zemalja, Patriote za Evropu su treća najveća grupacija i najveća patriotska grupacija koja je ikada postojala u Evropskom parlamentu – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Bardela, čija je stranka Nacionalno okupljanje nakon pridruživanja Patriotama postala najveća nacionalna delegacija sa 30 poslanika, rekao je da Patriote za Evropu “predstavljaju nadu za desetine miliona građana u evropskim nacijama, koji cijene svoj identitet, svoj suverenitet i svoju slobodu”.

Kao patriotske snage, mi ćemo raditi zajedno kako bismo ponovo preuzeli naše institucije i preorijentisali politike da služe našim nacijama i narodima – poručio je Bardela.

Gal je dodala da su izbori za Evropski parlament, koji su održani od 6. do 9. juna ove godine, jasno pokazali da veliki broj glasača želi da se evropske granice ponovo zaštite.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu