Zabava

Već tada vole vidjeti i reakciju drugih ljudi: Bebe razviju smisao za humor u prvih mjesec dana života

Istraživanje je bilo globalnog karaktera i uključivalo je oko 700 beba. Objavljeno je u časopisu Bihejvior Risrč Metods.

Već tada vole vidjeti i reakciju drugih ljudi: Bebe razviju smisao za humor u prvih mjesec dana života
FOTO: EMBERS & ASH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Tim istraživača na Univerzitetu u Bristolu otkrio je kako bebe uživaju u humoru koji je baziran na različitim aktivnostima kao što su golicanje, sakrivanje, pravljenje grimasa i pričanje “čudnim” glasom.

Takođe je otkrio da bebe koje nisu napunile godinu dana vole vidjeti reakcije drugih ljudi, npr. kada se neko uplaši i slično, piše Indepenent. Dvogodišnjacima je zanimljiv tzv. “besmisleni” humor: rečenica “Pas kaže mu” itd. Trogodišnjaci vole igre riječi, trikove, ali i pogrdne riječi.

Socijalizacija je ključna u razvoju smisla za humor, a pomaže i u poboljšanju drugih kognitivnih vještina, kao što je maštanje.

Doktorica Elena Hoicka kazala je kako je smisao za humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života, piše Kliks.

-S obzirom na njegovu univerzalnost i značaj u mnogim aspektima života djece i odraslih, važno je da razvijemo alate kako bismo utvrdili kako se humor najprije razvija, tako da možemo razumjeti ne samo pojavu humora, već i kako on može pomoći mladima kada je riječ o mentalnom zdravlju –  dodala je.

Prihvati notifikacije