Svijet

Veća ekonomska nejednakost: Izvještaj američkih obavještajaca predviđa SUMORNU BUDUĆNOST čovječanstva

Funkcioneri obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država mišljenja su da je pandemija korono virusa povećala ekonomsku nejednakost koja vlada svijetom.

Veća ekonomska nejednakost: Izvještaj američkih obavještajaca predviđa SUMORNU BUDUĆNOST čovječanstva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Smatraju da je opteretila države i njihove resurse te pospješila širenje nacionalističkih osjećanja te da se svijetu zbog toga ne piše dobro, javlja Asošijeted Pres.

Nacionalno obavještajno vijeće SAD spomenute stavove je uvrstila u svoj kvartalni izvještaj Global Trends (srp. globalni trendovi) koje je objavljeno u četvrtak, prenosi Blic.

Global Trends je dokument koji bi zakonodavnim tijelima i građanima trebao pomoći da predvide ekonomske, klimatske, tehnološke i demografske tendencije koje će tokom idućih dvadeset godina oblikovati svijet, prenosi “Jutarnji list”.

Obavještajci u njemu kažu da je pandemija značajno narušila globalni poredak te da je posljednji događaj koji je tako promjenio svijet bio Drugi svjetski rat. Navode da će se svijet sa zdravstvenim, ekonomskim, političkim i bezbjednosnim posljedicama koje je izazvala nositi godinama.

– Kovid-19 uzdrmao je pretpostavke o otpornosti i prilagodljivosti te stvorio nove ekonomske, geopolitičke, tehnološke i državničke nebezbjednosti – stoji u dokumentu.

Global Trends je u praktički svim aspektima života pronašao razloge za brigu.

Izvještaj upozorava da će posljedice klimatskih promena pogoršati probleme s hranom i vodom u siromašnijim zemljama te da će to ubrzati globalne migracije.

Iako su zdravstvo, obrazovanje i prosperitet domaćinstva tokom posljednjih decenija ostvarili istorijski napredak, on će se teško održati zbog posljedica pandemije, ali i zbog starenja stanovništva te potencijalno sporijeg rasta globalne ekonomije.

Takođe stoji da nova tehnološka rješenja potencijalno mogu rešiti klimatske promjene i bolesti, ali i da mogu biti novi izvori napetosti.

– Državni i nedržavni rivali boriće se za prevlast i dominaciju u nauci i tehnologiji, a to će potencijalno uticati na ekonomsku, vojnu i društvenu bezbjednost – kaže se u Global Trends.

Upozoravaju na povjerenje u države i institucije pada te da “jaz povjerenja” postoji između širokih narodnih masa i bolje informisanih odnosno obrazovanih.