Društvo

VEĆA PRAVA ZA GRAĐANE Šeranić o novom zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju u Srpskoj

 Prijedlogom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji bi sutra trebalo da bude razmaran u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predviđena su veća prava za građane, ali i brojne novine kojima će se znatno unaprijediti zdravstveni sistem Srpske, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Alen Šeranić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Šeranić je naveo da su ovim zakonskim rješenjem, na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, u okviru programa novih mjera pronatalitetne politike predviđeni i besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u Republici Srpskoj.

– Jedna od novina koja će zaživjeti nakon usvajanja svih potrebnih normativnih akata, a koju regulišu upravo Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, jeste da će roditelji djece do 15 godina moći da budu u pratnji djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju, dok je sada starosna granica djeteta šest godina – rekao je Šeranić za RTRS.

Pročitajte još

On je dodao da je prijedlogom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, između ostalog, preciznije definisana i oblast lijekova, vantjelesne oplodnje, kao i brojne druge oblasti, čime se pacijentima obezbjeđuju još veća prava i bolja zdravstvena zaštita.

Šeranić je rekao da je ovim prijedlogom zakona predviđeno da će majkama koje “čuvaju” trudnoću na bolovanju biti isplaćen pun iznos plate.

Prijedlogom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, između ostalog, preciznije je definisana i oblast lijekova, vantjelesne oplodnje, kao i brojne druge oblasti, čime se pacijentima obezbjeđuju još veća prava i bolja zdravstvena zaštita, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Na zahtjev Vlade Republike Srpske, u Banjaluci će sutra biti održana posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije