Kultura

VEČE U LAKTAŠIMA Dvije predstave na programu 15. Internacionalnog festivala amaterskog teatra

Večeras u Velikoj sali, na kamernoj sceni, “Centra za kulturu i obrazovanje” Laktaši biće prikazane dvije predstave u 19 i 21 čas.

VEČE U LAKTAŠIMA Dvije predstave na programu 15. Internacionalnog festivala amaterskog teatra
FOTO: CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE LAKTAŠI

Predstave su dio 15. Internacionalnog festival amaterskog teatra.

Prva predstava u 19 je „Obična priča“ u izvođenju Kulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja.

“Obična priča” je predstava kojom, kroz univerzalnu priču o ljubavi dvoje tinejdžera ukazuju, prvo sebi pa svojim roditeljima, komšijama i svima drugima, koliko su predrasudama inficirani. Predrasude – to stašno oružje kojim se hrani sve ono loše u ljudima, ono koje nas razara i koje nosimo kao odjeću skrojenu za svako godišnje doba da nas “štiti” i “brani” od drugog i drugačijeg. To je gorko oružje koje prečesto negiramo i koje uvijek prate mržnja, nasilje, primitivizam.

Pored predrasuda predstava se bavi i nasiljem u porodici i među vršnjacima, a „provučene“ su i druge devijacije ovog vremena koje nažalost kao da postaju standardi. Na ovim našim prostorima predrasude su opterećene prošlošću, te kao dio „folklora“ i naslijeđa pretvaraju se i nameću čak i u vidu „obaveze“, a ova naša.

– „Obična priča“ je mali pokušaj, nas mladih ljudi, grupe srednjoškolaca koji smo stvarali ovu predstavu, da ukažemo na taj problem i pokušamo mijenjanti na bolje sami sebe i svoje okruženje za srećnije i zdravije sutra – rekli su autori ove predstave.

FOTO: DASKE
FOTO: DASKE

Druga predstava, u revijalnom dijelu programa, u 21 čas je „Čekaonica za bolje sutra“u izvođenju Dramskog studija „DASKE“iz Laktaša.

Predstava se bavi pitanjem prolaznosti života, straha i iščekivanja najgoreg. Koliko zapravo poznajemo ljude oko nas, one s kojima dijelimo postelju ili one koje svakodnevno vidimo na televiziji? Šta nam je zajedničko? Živimo li život ili nešto neprestano čekamo? Šta se dešava kada ono nešto “dođe”? Da li obećava sreću? “Čekaonica” će nas naučiti da ono naizgled lijepo umije da otruje, a ono otrovno da pomogne. Život je put – put je sudbina – sudbina je ništa – ništa je najopasnije od svega.

– Nadamo se Vašem dolasku uz poštovanje propisanih mjera zaštite i fizičke distance, te napominjemo da je broj posjetilaca ograničen na 50 – rekli su organizatori.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Okrugli sto će biti održan u Galeriji u 20:30.