Digitalna Srpska

Velika promjena za Ajfon 15: Stari punjač odlazi, stiže USB-C, Epl sprema još noviteta

Stigao je i najvažniji dan za Epl u godini. Američki div u Kupertinu će večeras predstaviti novu liniju Ajfona koji će, naravno, biti brži, snažniji, s novim bojama i boljom kamerom, ali  nakon dugog niza godina stiže najveća promjena za Epl.

Čovjek drži u ruci Ajfon
FOTO: BALKAN TECH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Olakšati punjenje

Epl bi napokon trebao napraviti taj prijelaz i Lajting konektor poslati u prošlost te ugraditi USB-C i na svoje telefone.

I dok će to korisnicima olakšati punjenje, čak i među Eplovim uređajima, jer će imati jedan konektor za više uređaja, to nije odluka koju je Epl sam htio donijeti. Naime, radi se odluci Evropske unije, koja je odredila da telefoni u EU moraju imati USB-C do 2024. godine, piše Avaz.

Očekuje se i da će ova promjena zadati glavobolje kupcima Ajfona 15 koji će kablove, koje koriste u autu i na raznim mjestima, morati zamijeniti novima.

Što se samog telefona tiče, očekuju se četiri modela, Ajfon15 i 15 Plus te Ajfon 15 Pro i 15 Pro Max.

15 i 15 Plus bi trebali preuzeti sve ono što je značajno  za 14 Pro model, osim telefoto kamere i čeličnog kućišta. Uz to, dobit će 48 mpx kameru te A16 čip. Na ekranu će se riješiti ”zuba” i dobit će ”dinamični otok” u ekranu koji smješta kamere i senzore.

Kućište od titanija

15 Pro i Pro Max bi pak trebali dobiti kućište od titanija, što će ih olakšati, ali i novi A17 procesor. Očekuje se i tanji obrub oko ekrana, a 15 Pro Max bi mogao dobiti 6X telefoto kameru s periskopskom lećom, kao što smo vidjeli na Galaksi S23, Huaveji telefonima i drugim uređajima posljednjih godina.

Osim telefona, očekuju se i satovi serije 9, a moguće je i da ćemo vidjeti nove detalje oko Eplovog skupog VR Sistema.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije