Sport

POMJERA GRANICE Đoković u Parizu juri tri rekorda

Poslije gotovo dvomjesečne pauze Novak Đoković će se na mastersu u Parizu vratiti na teniske terene.

POMJERA GRANICE Đoković u Parizu juri tri rekorda
FOTO: PETER FOLEY/EPA

Najbolji srpski teniser nije odigrao ni jedan meč još od poraza od Danila Medvedeva u finalu US opena, a Novak je u sparingu sa Rusom u Kanu pokazao da je u potpunosti spreman za nove izazove.

Đoković će na mastersu u francuskoj prijestolnici imati šansu da postavi tri nova rekorda.

Ukoliko osvoji titulu u Parizu, srpski as će postati teniser sa najviše osvojenih masters trofeja, pošto bi prestigao Rafaela Nadala sa kojime se godinama međusobno smjenjuje kada je u pitanju ovo dostignuće. Trenutno obojica imalu po 36 trofeja, a treba istaći da Španac ne učestvuje u Francuskoj pošto se oporavlja od povrede stopala, a Novak ulazi prilično svjež u turnir koji je do sada osvojio pet puta.

Titulu u Parizu braniće Danil Medvedev, dok je Đoković posljednji put trofej na ovom turniru osvojio 2019. godine.

Takođe, ukoliko dođe do finala u francuskoj prijestolnici Novak će postati igrač sa najviše masters finala, 53. po redu. Trenutno je na ovoj listi izjednačen takođe sa Nadalom pošto obojica imaju po 52 meča za titulu, a Federer ima dva manje od njih.

Pobjedom na predstojećem mastersu Novak bi praktično potvrdio i prvo mjesto na godišnjoj ATP listi, što bi mu bio rekordni sedmi put da je kalendarsku godinu završavao kao najbolji na svijetu. Trenutno je na listi najboljih sa po šest ovakvih ostvarenja izjednačen na Pitom Samprasom.

Đokoviću je za ovaj poduhvat dovoljno i da dođe do finala Pariza, a čak mu je i dovoljno da Danil Medvedev ne dođe do meča za trofej. Dovoljno bi mu bilo čak i polufinale, pod uslovom da Rus ne odbrani titulu.

Pred Đokovićem su novi rekordi koji treba da se postave, a dobra je prilika da se to uradi u Francuskoj.

Prihvati notifikacije