Društvo

Velika svetkovina u rusko-srpskom manastiru u Ugljeviku: Braća baš po svemu

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da Srbi i Rusi imaju jednu vjeru pravoslavnu, jednu istoriju i da su bratski narodi.

Velika svetkovina u rusko-srpskom manastiru u Ugljeviku: Braća baš po svemu
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Vladika Fotije osveštao je danas konak rusko-srpskog manastira Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku u prisustvu amabasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova, načelnika Ugljevika Vasilija Perić i brojnih vjernika a prethodno je služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku i manastir Svete Matrone u Ritešiću kod Doboja su naše veze sa velikom bratskom Rusijom-naglasio je vladika Fotije u besjedi.

Episkop Fotije je istakao da su srpska i ruska crkva jedinstvene.

– Sve naše svetinje su i ruske, a sve ruske svetinje su i naše-rekao je Fotije.

Za Ugljevik, episkop Fotije je rekao da postaje značajan duhovno-kulturni centar Eparhije zvorničko-tuzlanske te poželio Ugljeviku da u njemu „vri“ pravoslavlje.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov rekao je da je za Ruse-Ugljevik veoma značajno mjesto.

– Fascinantan je osjećaj biti u ovakvim prilikama, oduševljen sam duhovnošću. U Ugljeviku sam bio kada su u njemu bili stacionirani ruski vojnici u mirovnoj misiji, kada su sagradili hram koji nosi ime Svetog Aleksandra Nevskog-rekao je Kalabuhov.

On je poručio da istina i pravda moraju imati snagu da se bore sa đavolom i svim antičovječanskim vrijednostima.

– Upravo crkve i manastiri nam daju snagu da budemo snažni u toj borbi, a važna je ljubav i istinsko prijateljstvo između ruskog i srpskog naroda-rekao je Kalabuhov.

On je zahvalio episkopu Fotiju, načelniku Ugljevika Vasiliju Periću i svim ljudima koji su pomogli dalju gradnju ovog manastira.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić istakao je da su ruski vojnici koji su bili u mirovnoj misiji izgradili hram Svetog Aleksandra Nevskog na radost naroda ovog kraja.

– Ovo je mjesto srpsko-ruskog bratstva i ono nas neprestano podsjeća da su Rusi naša braća-rekao je Perić.

On je zahvalio episkopu Fotiju jer često ističe da je Ugljevik duhovni centar.

– To je važno za sve nas Ugljevičane, ali i našu braću Ruse, da gradimo hramove gdje ćemo se svi a posebno mlada pokoljenja napajati našom vjerom pravoslavnom – rekao je Perić.

Opština Ugljevik dobila je arhijerejsku pohvalnicu za pomoć manastiru Svetog Aleksandra Nevskog.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu