Gradovi

VELIKI BROJ MLADIH NA BOGOSLUŽENJIMA Proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika

Jutarnjim bogosluženjima u punim crkvama Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici i Svetih apostola Petra i Pavla u Skelanima počela je proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, u srebreničkoj opštini.

VELIKI BROJ MLADIH NA BOGOSLUŽENJIMA Proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika
FOTO: A.STANKOVIĆ/RAS SRBIJA

Nakon liturgije, čitanja Božićne poslanice i pričešćivanja u srebreničkoj crkvi vjernici su dobili po parče velike česnice u kojoj se nalazio zlatnik.

Hramovi Uspenja Presvete Bogoridice u Bratuncu, te Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici i Svetog proroka Ilije u Bjelovcu u bratunačkoj opštini, jutros su, takođe, bili ispunjeni vjernicima.

Sveštenici su posebno pozdravili mlade, koji su u velikom broju prisustvovali jutrošnjim bogosluženjima u svim ovim crkvama.

Sa svih bogosluženja upućene su poruke mira i podrške srpskoj braći u Crnoj Gori na istrajavanju da sačuvaju srpske svetinje i crkvenu imovinu.

Božićno slavlje nakon jutarnjeg bogosluženja i pričešćivanja u hramovima nastavlja se u svim srpskim kućama i stanovima dočekivanjem polaznika, nalaganjem badnjaka, lomljenjem česnice i mirboženjem uz tradicionalni pravoslavni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”, te uz pripremljenu bogatu trpezu.

Današnjem Božiću prethodile su pripreme i jučerašnje pečenje zaoblica.

Nakon sinoćnjeg večernjeg bogosluženja u srebreničkoj crkvi, predstavnici humanitarne Fondacije “Blagoslovena Srebrenica” uručili su zahvalnice i skromni novčani podsticaj svim srpskim porodicama sa područja ove opštine koje su u prošloj godini dobile djecu.