Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VELIKI HEDONISTA Josip Broz Tito odbijao je da jede samo JEDNU NAMIRNICU

Zabava
Autor:

Foto: Stevan Kragujević/Wikipedia

Bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito slovio je kao veliki hedonista. Iako se opuštao uz viski “Chivas royal solute” star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv, prenosi Dnevnik.hr.

Kako tvrdi njegov posljednji batler Jože Oseli u knjizi “Titovi posljednji dani“, jugoslavenskom predsjedniku uvijek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam stavljao šta će pojesti u određenom trenutku.

Odbio je jesti samo jednu namirnicu.

Donijeli smo puževe, a on je rekao: ”O ne, ja baš ne bih jeo puževe”, otkrio je slavni slovenski kuvar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsjednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a prije svega štrukle. Od mesa posebno je volio govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.

Kada je u Sjevernoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka prije spavanja.

Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji poznata je praksa već više od 5.000 godina, a njegove blagodati su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno djeluje i protiv mnogih bolesti.

Zahvaljujući radu za predsjednika, Oželi je kuvao za mnoge poznate osobe iz svijeta politike i filma.

Prilikom posjete britanske kraljice Elizabete II Brijunima, bila joj je poslužena sarma od janjetine u vinovoj lozi, dok je posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov posebno volio Oželijevu paštetu od pastrve.

Slavna filmska diva Elizabet Tejlor voljela je jesti biftek, a njen suprug Ričard Barton najviše je uživao u mesu sa žara.

Nakon smrti Josipa Broza Tita, Oželi je bio glavni kuvar ljubljanskog hotela “Lev” te izbora za Mis svijeta. Kao član Francuske kulinarske akademije radio je kao konsultant na mnogih svjetskim projektima te učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama, kuhajući za siromašne na svim kontinentima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO