Digitalna Srpska

VELIKI IZAZOV Meta, Microsoft i Amazon se udružili, hoće da kreiraju alternativne mape

Na tržištu digitalnih mapa, Gugl i Epl predstavljaju dominantne igrače.

Microsoft
FOTO: CAROLINE BREHMAN/EPA

Međutim, velike tehnološke kompanije sada su se udružile u namjeri da kreiraju alternativnu opciju. Meta, Microsoft i Amazon, u saradnji sa TomTom, objavljuju podatke koji bi omogućili drugim kompanijama da razviju sopstvene mape, bez potrebe da se oslanjaju na Gugl ili Epl.

Projekat “Overture Maps Foundation”, osnovan krajem prošle godine, prikupio je 59 miliona “tačaka interesa” kao što su restorani, znamenitosti, ulice i regionalne granice. Ovi podaci su prečišćeni i formatirani kako bi se besplatno koristili kao osnova za novu aplikaciju za mape.

– Meta i Microsoft su prikupili i donirali podatke “Overture”, prema riječima Marka Priolea, izvršnog direktora Fondacije” Overture Maps”. Podaci o mjestima su često teški za prikupljanje i licenciranje, a izrada mapnih podataka zahtijeva puno vremena i zaposlenih za sakupljanje i prečišćavanje – rekao je Priole.

Pročitajte još

Za mnoge kompanije, Gugl i Epl mape nisu idealne, jer ne omogućavaju pristup osnovnim podacima. Umjesto toga, ove kompanije dozvoljavaju kreatorima aplikacija da koriste njihove mape kao uslugu i, u mnogim slučajevima, naplaćuju svaki pristup osnovnoj mapi.

“Overture” nudi samo osnovne podatke mape, ostavljajući kompanijama da na toj osnovi izgrade sopstveni softver. Digitalne mape su važne za gotovo sve mobilne aplikacije. Nadolazeće tehnologije, poput proširene stvarnosti i autonomnih vozila, zahtijevaju softver za mapiranje visokog kvaliteta. Korišćenjem podataka koje pruža “Overture”, kompanije mogu da integrišu svoje specifične informacije, poput tačnih lokacija za preuzimanje u aplikacijama za dostavu, kako bi personalizovale svoje usluge.

“Overture” nije prva organizacija koja se bavi stvaranjem podataka za mape koji se mogu koristiti slobodno ili jeftino. “OpenStreetMap”, osnovan 2004. godine, pravi mape koristeći podatke koje je obezbjedila javnost, a Meta koristi te podatke u svojim mapama, prenosi Nova.

Veliki izazov je održavanje ažurnosti mape, jer se biznisi zatvaraju, a putevi mijenjaju. Fondacija se nada da će njeni članovi moći da pruže dovoljno informacija u realnom vremenu kako bi se redovno objavljivala tačna ažuriranja, umjesto jednokratnog objavljivanja podataka. Priole zamišlja upotrebu vještačke inteligencije i drugih automatizovanih tehnika za pomoć u tome.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije