Biznis

"VELIKI NOVAC SE OBRĆE" Neko je MISTERIOZNO poslao skoro MILIJARDU DOLARA u bitkoinima

Pored svih kritika koje bitkoin trpi, evo nečeg zabavnog: neko je u prošle nedjelje prebacio bitkoina u približnoj vrijednosti od milijardu američkih dolara, što je bio javan potez koji je svako mogao da vidi, ali su identiteti pošiljaoca i primalaca ostali nepoznati, piše Bankar.me.

"VELIKI NOVAC SE OBRĆE" Neko je MISTERIOZNO poslao skoro MILIJARDU DOLARA u bitkoinima
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Veliki novac koja se obrće krijući se pred svima obično izaziva određeno zanimanje među bitkoinerima. Decrypt je primetio da je ovaj transfer prepoznat kao najveći transfer bitkoina povezan sa poslom kao što je razmjena dobara.

To znači da se možda radi o imućnom privatnom pojedincu, ili bi stvarno moglo da se radi o berzi, investitoru, ili nekom drugom pravnom subjektu koji je trenutno nepoznat. Nije obavezno objaviti koje bitkoin adrese neko kontroliše, i ako niko drugi ne sabere dva i dva, nečije aktivnosti mogu da ostanu pod velom pseudonimnosti.

Ako ova suma bitkoina pripada nekome legitimnom, onda je vjerovatno da je u pitanju interni transfer za neki posao, ili predstavlja veliku kupovinu roba ili usluga, ili prodaju bitkoina. Bez obzira na to šta je u pitanju, za taj posao mora da se plati porez u bilo kakvim relevantnim okolonostima.

A ako transfer nije bio legalan, pa, pseudonimnost i sposobnost da novac slobodno cirkuliše bez prethodnog odobrenja nadležnih i jeste smisao bitkoina. Kada je to već rečeno, snage zakona su u ovoj fazi igre svakako svjesne bitkoina, i ako ja govorim o ovom transferu, onda bi to svakako mogli da čine i važniji ljudi.

Javna priroda bitkoin blokčejna, i drugih kriptovaluta nalik njemu znači da se pseudonimne informacije o transakcijama objavljuju javno u registru transakcija koji se prati još od pokretanja sistema. Pored ove misterije oko bitkoina, prošlogodišnji transfer od otprilike milijardu dolara takođe je bio predmet interesovanja. A pre samo par nedjelja, pratioci kriptovaluta su češkali glave zbog male transakcije etereuma koju su pratile milionske takse.