Digitalna Srpska

VELIKI PROJEKAT AMAZONA Kompanija planira da lansira hiljade internet satelita

Kompanija Amazon želi da lansira na hiljade satelita koji bi omogućili internet konekciju širom planete.

VELIKI PROJEKAT AMAZONA Kompanija planira da lansira hiljade internet satelita
Foto: Ritchie B. Tongo/EPA

U okviru projekta Kuiper, ova internetska kompanija planira da rasporedi 3.236 satelita kako bi pokrili regije u kojima živi oko 95 odsto svjetskog stanovništva.

Ostali detalji trenutno su šturi, uključujući i procijenjeni vremenski okvir za aktiviranje mreže ili troškove projekta, prenosi bilten Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) pisanje portala GeekWire.

Amazon je potvrdio te planove nakon što je GeekWire otkrio da je tražio informaciju o njemu.

Foto: Screenshot

To je posljednja velika kompanija koja će raditi na tom projektu. Mrežu Starlink SpaceX činiće skoro 12.000 satelita kada bude dovršena, dok je OneWeb lansirao svoje prve 5G satelite u februaru.

Projekt Kuiper nova je inicijativa pokretanja niskoletećih satelita u Zemljinoj orbiti koja će omogućiti niskolatentnu broadband konekciju velike brzine za zajednice širom svijeta koje nisu pokrivene takvom konekcijom. Ovo je dugoročni projekt koji predviđa opsluživanje desetaka miliona ljudi koji nemaju osnovni pristup broadband internetu. Nadamo se partnerstvu u toj inicijativi s kompanijama koje dijele ovu zajedničku viziju –  izjavio je portparol Amazona za GeekWire.

Amazon je u novembru prošle godine saopštio da će izgraditi 12 kopnenih stanica širom svijeta kako bi prebacivao podatke u i sa satelita, nudeći nagovještaj širih svemirskih ambicija.

U međuvremenu, Blue Origin Džefa Bezosa Telesatu da razmjesti mrežu internetom povezanih satelita kompanije raketom za prenos velikih tereta New Glenn, javio je portal Endgadget, prenosi bilten EANA.