Sport

VELIKI SKANDAL NA DEJVIS KUPU Kanađani poklonili pobjedu Amerikancima, Endi Marej veoma ljut

Tek su tri takmičarska dana prošla na završnom turniru Dejvis kupa u Madridu, ali tu je i prvi veći skandal, i to jer su Kanađani bez borbe prepustili utješni dubl-trijumf Amerikancima, što u mnogome može da utiče na to ko će proći dalje.

VELIKI SKANDAL NA DEJVIS KUPU Kanađani poklonili pobjedu Amerikancima, Endi Marej veoma ljut
FOTO: RODRIGO JIMENEZ/EPA

Podsjetimo, u novom formatu ovog teniskog nadmetanja reprezentacija, duel dvije ekipe se odigrava u jednom danu, mečevi se igraju na dva dobijena seta, a pobjednik je selekcija koje ostvari dvije pobjede. U nokaut fazu prolaze pobjednici grupa, ali to čeka i dvije najbolje drugoplasirane ekipe.

I, šta se desilo u kanadsko-američkom okršaju? Kanađani su poveli sa nedostižnih 2:0 kada je Pospišil dobio Opelku, a Šapovalov Frica, no do okršaja dublova nije došlo, jer su pobjednici ovog megdana riješili da ne izađu na teren, zadovoljni već ostvarenim trijumfom. To je značilo da se pobjeda pripisuje američkom dublu, i to sa maksimalnih 6:0, 6:0, a upravo će set i gem količnici odlučivati o tome koja će drugoplasirana ekipa proći dalje.

Međunarodna teniska federacija(ITF) je saopštila da su “tri kanadska tenisera bila fizički nespremna za nastup”, ali takav odgovor se uopšte nije svidio mnogima, pa ni uzdanici Velike Britanije, Endiju Mareju.

Mislim da ovo uopšte nije dobro! Razumijem ja da su Kanađani pomislili “Okej, ovo smo dobili, sve je u našoj grupi riješeno”, ali iako oni jesu prošli dalje, uopšte nisu bili svjesni koliko onaj neizlazak na teren može da utiče na plasman drugoplasiranih timova! – rekao je Marej.

U pomenutoj grupi F, Kanada ima učinak 2-0, Amerikanci su drugi sa 1-1, a otpisani Italijani 0-2. Pritom, selekcija SAD uz 3:3 u pobjedama ima solidnih 7:8 u setovima, a čak 84:76 u osvojenim gemovima, no da li će i proći dalje biće poznato tek kada se okončaju nadmetanja u tri grupe, uključujući i onoj u kojoj se danas od 11 sati sastaju Srbija i Francuska, koje su u uvodnim nastupima pobijedile Japance.

Prolazak u četvrtfinale, pored Kanađana, izborili su Australijanci koji će biti njihovi naredni rivali, zatim Rusija koja čeka boljeg iz meča Srbija – Francuska, te Španija predvođena Rafaelom Nadalom, koja je eliminisala branioca titule, Hrvatsku.

(sport.blic)