Društvo

Veliko "da" jedne porodice spasilo živote: Muškarac (40) iz Sarajeva iznenada preminuo, njegovi DONIRANI ORGANI usmjereni u dvije bolnice u BiH

Prije 4 dana, odnosno juna u Kantonalnoj nolnici Zenica, utvrđena je moždana smrt kod pacijenta starosti 40 godina iz Sarajeva koja je nastala uslijed spontanog krvarenja u mozak.

Hirurzi operišu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nakon utvrđene moždane smrti obavljen je razgovor sa porodicom preminulog pacijenta u smislu darivanja organa i tkiva. Oni su rekli svoje veliko “da” i dala svoj pristanak za doniranje organa i tkiva u svrhu liječenja.

-U noći 29.06.2024. godine uspješno je izvedena eksplantacija organa sa moždano mrtvog donora. Multiorganska eksplantacija je obavljena u saradnji medicinskih timova radnika JZU UKC Tuzla, JZU KCU Sarajevo i radnika JU Kantonalne bolnice Zenica na čelu sa koordinatoricom za transplantaciju Prim. mr. biomed. sci Čaušević dr. Senadom – saopšteno je iz Kantonalne bolnice Zenica.

Donirani organi usmjereni su prema UKC Sarajevo i UKC Tuzla gdje je obavljena transplantacija doniranih organa. Postoperativni oporavak pacijenata kojima su transplantirani organi odvija se očekivano.

Iz Udruženja dijaliziranih i transplatiranih osoba su takođe saopštili da su proteklih dana u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla urađene dvije kadaverične transplantacije bubrega.

Pročitajte još

-Udruženim snagama kompletnog tima, počev od anesteziološkog tima KB Zenica na čelu sa transplant koordinatoricom mr. bio. med. sci primarijus dr Senada Kubat Čaušević, pa do medicinskog osoblja bolnice Zenica kao i humanosti porodice donora urađena je eksplantacija organa, nakon čega je uslijedila transplantacija dva bubrega koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla – saopšteno je, piše Večernji list BiH.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu