Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“VENECIJA JE NA KOLJENIMA” Šteta od poplava nekoliko stotina miliona evra

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najvjerovatnije će dostići nekoliko stotina miliona evra, saopštio je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.

“Venecija je na koljenima”, napisao je Brunjaro na Tviteru i dodao da je bazilika Svetog Marka pretrpila ozbiljnu štetu, kao i čitav grad, prenosi AP.

– Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne, cijena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena – napisao je Brunjaro.

Istovremeno, nadbiskup Frančesko Moralja je na konferenciji za novinare rekao da je istorijska bazilika Svetog Marka pretrpila “nepopravljivu štetu”, prenosi Rojters.

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.

Poplave su odnijele i jednu žrtvu. To je jedan 70-godišnji muškarac koji je izgubio život od strujnog udara koji je pretrpio kada je pokušao da uključi pumpu u svojoj poplavljenoj kući, javio je AP.

Foto: Tanjug/AP

Najnovije poplave su podstakle pozive da se ovaj istorijski grad bolje zaštiti.

Gradonačelnik Venecije je ranije izjavio da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godina, od čega su se četiri poplave desile u posljednjih 20 godina, a posljednja je bila u oktobru 2018.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao rijeka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždeve palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabilježenog 1966. godine.

Foto: Tanjug/AP

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći dio Italije, donoseći poplave, posebno na jugu zemlje, a loše vrijeme prognozira se i za naredne dane.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO