Biznis

Venecija počinje naplaćivati ulaz u grad: Ovoliko novca je potrebno izdvojiti za to zadovoljstvo, a KAZNE SU PAPRENE

Venecija će ove sedmice jednodnevnim ulaznicama početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni italijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.

venecija
FOTO: NATIONAL GEOGRAPHIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Počevši od četvrtka posjetitelji koji u grad dolaze na jedan dan morat će kupiti ulaznicu od pet evra, što će na ključnim lokacijama kontrolisati inspektori.

Prošle je godine 3,2 miliona turista prespavalo barem jednu noć u istorijskom središtu grada, ali deseci hiljada drugih slijevali se na uske gradske ulice tokom dana, često s kruzera, kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg i most Rialto.

Cilj uvođenja ulaznica poticanje je jednodnevnih izletnika da dođu u manje frekventnim periodima kako bi se pokušalo razrijediti najveće gužve.

U početku će ulaznice biti potrebne samo za 29 ‘udarnih’ turističkih dana tokom 2024., uglavnom vikendima od maja do jula, prenosi SEEbiz.

Hoće li ovakva mjera polučiti rezultate pomno će se pratiti u drugim turističkim odredištima širom svijeta koja se teško nose s masovnim turizmom.

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, opisao je ovaj potez “eksperimentom, prvim u svijetu, kojem je cilj učiniti Veneciju ugodnijom za život“.

Venecija, koja se prostire na više od 100 malih otoka i otočića u sjeveroistočnoj Italiji, smatra se jednim od najljepših gradova svijeta.

UNESCO je grad i njegovu lagunu uvrstio na popis svjetske baštine 1987. godine, navodeći ga kao “izvanredno arhitektonsko remek-djelo”.

UN-ova organizacija je, međutim, prošle godine zaprijetila da će Veneciju staviti na svoj popis ugrožene baštine, navodeći kao razloge masovni turizam i porast razine vode koji se pripisuje klimatskim promjenama.

O sistemu naplate ulaznica dugo se raspravljalo, ali je primjena više puta odgođena zbog zabrinutosti da bi ozbiljno smanjila turističke prihode i ugrozila slobodu kretanja.

Oporbeni gradski vijećnici tvrde da ovoga neće biti nikakve koristi. “Pedeset eura je moglo pomoći”, rekao je jedan od njih, Gianfranco Bettin.

Godine 2021. Venecija je već uvela zabranu masovnih kruzera s kojih dnevno izlaze hiljade izletnika, preusmjeravajući ih u udaljeniju industrijsku luku.

Gradonačelnik Venecije obećao je da će novi sistem biti nametnut “nježno”, bez strogih kontrola i čekanja u redovima na ulaznicama, odbacivši nagađanja da će grad postaviti prepreke ili kontrolne točke na ulicama.

Pročitajte još

Inspektori će biti postavljeni na glavnim gradskim ulazima i oko njih, posebno na željezničkoj stanici Santa Lucia, provjeravajući posjetitelje na licu mjesta.

Turisti koji nemaju ulaznicu bit će upućeni kako da je kupe, ali bi mogli riskirati novčane kazne u visini od 50 do 300 evra ako se ogluše.

Plaćat će je samo dnevni turisti koji dolaze u stari grad između 8:30 ujutro i 16:00 sati, a oni koji borave u hotelima, mlađi od 14 godina i osobe s invaliditetom od toga su izuzete.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu