Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VESELO ŠIROM SRPSKE Pravoslavna nova godina dočekana uz pjesmu i vino (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: SRNA

Mnogobrojni građani Srpske pravoslavnu Novu godinu dočekali su pod vedrim nebom, uz nezaobilazan vatromet, kuvano vino i koncerte grupa koje su okupljene zabavljale dobrom pjesmom i muzikom.

Banjalučani su u porti Hrama Hrista Spasitelja uživali u koncertima etno-grupe “Trag”, hora Gradskog pozorišta “Jazavac” i gradskog tamburaškog orkestra, a u ponoć je služen moleban. U Banjaluci je doček pravoslavne Nove godine organizovan i u restoranima i hotelima, ali i u kućnom ambijentu.

Trebinjci su u Novu godinu po julijanskom kalendaru ušli sa pop pjevačicom Anon Kokić, koja je pod trebinjskim platanima izvodila hitove pop, rok i folk muzike.

Foto: SRNA

Kao i za međunarodnu Novu godinu, kada je na istom mjestu nastupio Dženan Lončarević, na koncertu su bili, uglavnom, mlađi Trebinjci, ali i gosti iz susjednih hercegovačkih opština, Crne Gore i Srbije.

Brojni građani Istočnog Sarajeva dočekali su pravoslavnu Novu godinu uz koncert grupe “Legende” koji je bio organizovan na otvorenoj sceni u Spasovdanskoj ulici, a dio je manifestacije “Zima u Istočnom Novom Sarajevu“.

Posjetiocima je tradicionalno bilo služeno besplatno kuvano vino, koje je građane Istočnog Sarajevo zagrijalo na temperaturi koja je bila sedam stepeni spod nule, ali koja nije uticala na dobro raspoloženje koje je vladalo među ljudima. U prvim minutima poslije ponoći upriličen je vatromet, koji je oduševio i veliki broj mališana koji su prisustvovali koncertu.

U ostalim opštinama u sastavu grada Istočno Sarajevo nije bilo organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine na otvorenom.

Stanovnici Semberije i Majevice dočekali su pravoslavnu Novu godinu uglavnom u svojim domovima, jer organizovanog dočeka nije bilo ni u Bijeljini, ni u Ugljeviku, kao ni u Loparama. Prema podacima Turističke organizacije grada Bijeljina, mnogi građani su ovu noć proveli na obližnjim turističkim destinacijama.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu u ponoć je služen moleban, a za okupljene je bilo pripremljeno kuvano vino, a mogli su uživati i u vatrometu. Većina Kotorvarošana proslavila je Novu godinu po julijanskom kalendaru u svojim domovima, a oni mlađi su se zabavljali u klubovima, kafićima i restoranima.

Foto: SRNA

Na području opštine Prnjavor doček pravoslavne Nove godine bio je organizovan u portama hramova Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i Svetog Save u naselju Slatina, u kojima su služeni molebani. Za sve koji su odlučili da proslave početak godine po julijanskom kalendaru u portama hramova, uz muziku uživo bili su obezbijeđeni kuvano vino, čaj i prigodno posluženje, a u porti hrama Svetog Georgija u ponoć je upriličen i tradicionalni vatromet.

Na Trgu kralja Petra u Foči Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je uz muziku sa razglasa, kuvano vino i čaj, a u ponoć je nebo obasjao veliki vatromet.

U Derventi je na Trgu pravoslavlja tradicionalno dočekana pravoslavna Nova godina, koju su brojni stanovnici Novog Grada i susjednih opština takođe dočekali na trgu, uz muzički program, kuvano vino i vatromet.

Foto: SRNA

Šamčani su i pravoslavnu Novu godinu dočekali na gradskom trgu uz kuvano vino, muziku uživo i veliki vatromet. Većina stanovnika ove opštine slavila je u kafićima, a oko ponoći su se pridružili okupljenima na trgu i zajedno uz pjesmu i kolo dočekali pravoslavnu Novu godinu.

Oko tri stotine mještana sa gostima iz susjednih sela, Bratunca i Srebrenice dočekali su pravoslavnu Novu godinu uz pjesmu, kolo, kuvano vino i vatromet na školskom igralištu u Kravici kod Bratunca.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO