Kultura

Vesna Antešević o svojoj izložbi u galeriji UDAS: Potrošačko društvo kao inspiracija

Samostalna izložba likovnih radova umjetnice Vesne Antešević, inspirisana plastičnim kesama, kao dijelom današnjeg potrošačkog društva, pod nazivom “Recikliranje sveprisutnosti”, biće otvorena sutra u 19 časova u Kulturnom centru UDAS.

Vesna Antešević o svojoj izložbi u galeriji UDAS: Potrošačko društvo kao inspiracija
FOTO: KRISTINA POPOVIĆ

Vesna Antešević dobitnica je nagrade Kulturnog centra UDAS u 2020. godini kao najbolji student 4. godine smijer slikarstvo u sklopu završne kolektivne izložbe studenata Studijskog programa Likovne umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Sve slike rađene su u tehnici ulja na platnu, a predstavljaju seriju radova koja je nastala na 3. godini studija.

– Glavni motiv su kese, one se pojavljuju na svim slikama. Kese su dio potrošačkog društva i ja se kroz ove radove baziram na potrošački momenat. Prikazujem ih kroz različite faze, te tako pokušavam ukazati na to koliko one istovremeno mogu imati i dobre i loše osobine. Koliko god nam te kese bile od koristi jer ćemo u njima nositi ili čuvati određene stvari, toliko ne bi bilo loše znati da se njihova razgradnja dešava godinama, da su one opasne po mnoga živa bića, uključujući i čovjeka – objasnila je autorka izložbe.

Kako kaže, kese mogu biti iskorištene i kao dobar reklamni materijal.

– One odražavaju ponašanje potrošača u cijelom svijetu svojom prolaznošću i sveprisutnošću, svuda su oko nas i stalno su nam za nešto potrebne. Tako „recikliranje sveprisutnosti“, kako glasi naziv izložbe, upućuje na to da možda ne bi bilo loše da naučimo kako na pametan način da iskoristimo tu njihovu sveprisutnost i time sačuvamo sebe, a i okolinu od negativnih posljedica – rekla je Vesna Antešević.

FOTO: VESNA ANTEŠEVIĆ
FOTO: VESNA ANTEŠEVIĆ

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci svake godine organizuje završnu kolektivnu izložbu na kojoj studenti Studijskog programa Likovne umjetnosti imaju priliku izložiti i pokazati javnosti radove koji su nastali tokom godine i mnogi od radova ove mlade umjetnice su izlagani na toj izložbi. Takođe nekoliko njih je bilo izlagano i u galeriji „Đura Jakšić“ na Filološkom fakultetu univerziteta u sklopu kolektivne izložbe. Ovo je prvi put da je izlaže odvojeno, kao samostalnu izložbu.

– Trebalo mi je dosta vremena da shvatim šta želim da radim. U nekim prvim radovima sam bila fokusirana na mrtvu prirodu, to su bili različiti predlošci koji su prikazivali nered. Na jednom od tih predložaka slučajno se našla jedna kesa, gdje sam kroz proces slikanja tog plastičnog materijala počela razmišljati o njemu. Kako dobiti tu prozirnost i suptilnost, kako prikazati lomljenje tog materijala i lakoću jedne plastične kese. Tu sam shvatila da bi to moglo biti vrlo ineresantno posvetiti se tome i istraživati pa sam se fokusirala na njih –objasnila je autorka

Kulturni centar UDAS svake godine na završnoj izložbi Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci nagrađuje jednog studenta sa odsjeka slikarstva i jednog sa grafike samostalnom izložbom. Prošle akademske godine ova mlada umjetnica je nagrađena kao najbolji student iz oblasti slikarstva.

–  Što se tiče nagrada, pored nagrade od Kulturnog centra UDAS takođe sam dobila i nagradu Akademije umjetnosti za najbolji mozaik, na 3. godini studija, kada i nagradu za slikarstvo. A što se tiče izlaganja ovo je moja prva samostalna izložba, dok su sve izložbe na kojima sam učestvovala prethodno bile grupne – kaže ona.

Izložbe poput ove veoma su joj značajne, a njenim kolegama.

– Nije baš jednostavno probiti se u svijet umjetnosti, posebno nekako u današnje vrijeme. I nagrade i izložbe su od velikog značaja jer nas podstiču na dalji rad i na to da budemo još bolji u svome radu, ali takođe mislim i da nam daju mogućnost da se lakše plasiramo na umjetničku scenu. Nažalost situacija u kojoj se trenutno svi nalazimo nije nimalo zahvalna ni za koga, pa ni za umjetnike jer nas sprječava da se eksponiramo u onoj mjeri u kojoj bismo mogli. Drago da to nije u potpunosti stalo, posebno ne kulturna dešavanja koja su jako bitna i koja su potrebna ljudima – naglasila je ova umjetnica.

Ne mogu reći da je ovaj period izolacije bio lak i da sam mogla da radim normalno kao ranije, bilo je raznih momenata. Nije bilo moguće planirati izložbe i izlagati, ali mi smo na svu sreću mogli raditi i trebalo je to iskoristiti. Ja sam se trudila da to vrijeme maksimalno iskoristim za rad, čak sam kroz ovaj period uspjela spoznati mnoge stvari koje će mi biti korisne u narednom periodu u procesu stvaranja. Pa iako nije baš sve vrijeme bilo moguće stvarati, kroz rad i slikanje je i te kako bilo lakše proći sve krize koje je sa sobom donijela ova situacija. Koliko god je bio loš iz ovoga su se mogle i trebale izvući i pozitivne strane. Ništa nam više ne može pomoći nego rad, posebno kad radite nešto što volite i što vas ispunjava.