Hronika

VEZALI JE I OSTAVILI ZAČEPLJENIH USTA Optužnica protiv državljana BiH zbog SMRTI Austrijanke

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljana BiH Feralda Gazibarića Gučanina (48) i Olivera Sivonjića (49), oba iz Travnika, te Dalibora Ivančevića (44) iz Banjaluke zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i razbojničke krađe u Austriji koja je rezultirala smrću vlasnice opljačkane kuće.

VEZALI JE I OSTAVILI ZAČEPLJENIH USTA Optužnica protiv državljana BiH zbog SMRTI Austrijanke
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Optužnica ih tereti da su u proljeće 2011. godine došli u Austriju i zajedno sa još dvije osobe pristupili organizovanoj kriminalnoj grupi osnovanoj radi činjenja teških krivičnih djela razbojničkih i provalnih krađa u kuće i stanove radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su 20. aprila 2011. godine nasilno ušli u kuću austrijske državljanke Elizabet F. u mjestu Gosau i počinili razbojničku pljačku, nakon čega su vezali staricu i ostavili je začepljenih usta tkaninom, kako ne bi mogla dozivati pomoć, što je dovelo do njene smrti.

Dvojica počinilaca ovog krivičnog djela ranije su uhapšena i osuđena u Austriji, a trojica su pobjegla u BiH i bila nedostupna austrijskom pravosuđu. Nakon intenzivne saradnje sa institucijama BiH, predmet je ustupljen pravosuđu BiH.

Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo u saradnji sa partnerskim institucijama iz Austrije. Sva trojica optuženih ranije su osuđivana.

Scroll Up