Magazin

Vezuje se za USPJEH I LJUBAV: Kako da lako zasadite bosiljak na terasi

Bosiljak je biljka koja može da se koristi kao začin u jelima, ali ima i druge benefite. Prije svega, lijepo izgleda, veoma je dekorativan i zato treba da se nađe na vašoj terasi ovog proljeća.

bosiljak
FOTO: O SVEMU I SVAČEMU/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

Pored toga, ima intenzivan, prijatan miris koji može da djeluje umirujuće i da vam uljepša odmor i jutarnje ispijanje kafe na terasi. Benefite ovog mirisa ćete osjetiti i tokom ljeta, jer može da pomogne u borbi sa dosadnim komarcima koji vam često kvare večernje uživanje. 

U brojnim narodnim pjesmama ovu biljku djevojke daruju mladićima koje vole, pa se i danas ponegdje smatra simbolom ljubavi, napretka i opšteg blagostanja. Ne oklijevajte, ovaj period je idealan da posadite biljke, kao i da uredite terasu, zato odaberite saksije po svom ukusu i počnite sa pravljenjem baštenskog kutka!

Pročitajte još

Proces sadnje bosiljka je jednostavan. Možete da posijete sjemenke u čašice, koje bi trebalo da držite na toplom mjestu u kući ili da kupite biljku koja je već proklijala i smjestite je na terasu. Najbolje bi bilo da sadnice udaljite jednu od druge oko 20 – 30 cm, kako bi imale dovoljno mjesta da se razvijaju, prenosi Lepa i srećna.

Bosiljku neće smetati mnogo sunca – naprotiv, veoma dobro uspijeva na terasama koje su na sunčanoj strani. Pobrinite se da ga redovno zalijevate a kada poraste više od 15 cm, orežite ga i upotrebite odsječene dijelove kao dodatak pasti, kuvanom jelu ili kao dekoraciju uz kolač. Možete ga stavljati u salate, kako biste ih oplemenili prijatnim mirisom, a pogodan je i za čajeve.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu