Kolumne

VFIS

Visoki Fejsbuk Instagram savjet (VFIS). Bude li se mijenjao Zakon o Visokom sudskom i tužilačko savjetu BiH, ovu instituciju treba preimenovati kako je rečeno.

VFIS
Foto: Srpskainfo

Njeni čelnici sve su dalje od zakonom propisanog regulatora pravosuđa BiH, a sve se više pojavljuju na društvenim mrežama bilo da se slikaju dok se, u društvu zanosnih ljepotica, baškare na egzotičnim destinacijama, bilo da se po kafanama sastaju sa strankama u sudskom postupku, ili poput potpredsjednice Ružice Jukić na Fejsbuku iznose teorije zavjere o rušenju VSTS.

Akteri su Muriz Memić, otac nastradalog Dženana, glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić, nezavisni ekspert EU za pravosuđe Rajnhard Pribe, Ambasada SAD u BiH i Valentin Incko. Bez ikakvog iznesenog dokaza, pobrojala je Ružica sve moćnike u BiH koji joj se ne sviđaju, kao da je raspojasana domaćica na seoskom prelu, a ne druga po hijerarhiji u pravosuđu.

U cijelu priču umiješa i nesretnog Memića koji će, kao, izvesti narod pred VSTS i reći da je ono za sve krivo. Sram ga bilo, otkud mu pravo da kao građanin protestuje, a tek da okrivljuje VSTS koje imenuje sudije i tužioce, iste one koji neće da istraže kako je nastradao njegov sin, ali i brojni drugi sinovi u BiH.

„No da li znaju oni, koji su napravili ovakav plan (pod uslovo da je ovo istina), da upravo ruše državnu instituciju, a što predstavlja krivično djelo“, uskliknu Ružica, koristeći se otrcanim političkim trikom: institucija – to sam ja. Kada neko kritkuje, onda je VSTS „državna“ institucija. Kada treba da radi, onda je sve samo ne državna.

Smeta Ružici i to što će izvještaj Pribea „biti loš po pravosuđe“, kao da joj Pribe mora reći ono što zna svaki čovjek koga sretne na ulici. Kao argument suprotstavlja pohvale koje je VSTS dobio od od EU „zato što je uskladio svoje pravne akte s preporukama evropskih stručnjaka“. Eto, sada znamo i šta je osnovna uloga VSTS – samousklađivač akata. Bravo!

Poštovana potpredsjednice, ako ste zaboravili, VSTS je nadležan za imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija na svim nivoima u BiH, za njihovu disciplinsku odgovornost i za pravosudnu upravu i nadzor. U prevodu, za sve što (ne)valja u pravosuđu krivi ste vi. Ako ne možete ili ne smijete da radite svoj posao, ovo je posljednji čas da se povučete u korist časnih sudija i tužilaca.

U suprotnom, niko se neće ni počešati ako vas jednog dana neko zaista ukine.