Hronika

(VIDEO) BANJALUČKA "CRNA KRIVINA" Za 2 mjeseca 4 saobraćajne nesreće i 1 izgubljen život, šta je razlog

Na crnoj krivini u Docu, u Banjaluci, samo tokom januara i februara ove godine došlo je do četiri saobraćajne nesreće u kojima je izgubljen i jedan život.

Teška nesreća u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Uvidom u službene evidencije Policijske uprave Banjaluka utvrđeno je da je u Ulici Gorana Radulovića Bimbe u Banjaluci, odnosno u naselju Dolac, tokom prošle, 2023. godine evidentirano devet saobraćajnih nezgoda, od čega osam sa materijalnom štetom i jedna sa povrijeđenim licem.

-U vremenskom periodu od 1. januara do 21. februara 2024. godine u navedenoj ulici evidentirane su četiri saobraćajne nesreće, od kojih su tri sa materijalnom štetom i jedna u kojoj je jedno lice poginulo, a jedno lice je povrijeđeno – rekli su u PU Banjaluka.

Prema riječima Nikole Ćopića, inženjera za bezbjednost saobraćaja, specifično za nezgode u Docu je to što se taj put proteže u krivini, a zbog putne okoline znatno je smanjena preglednost u oba smjera.

-Nerijetko se dešava da vozila tokom kretanja prelaze u suprotnu kolovoznu traku, odnosno u traku za kretanje vozila iz suprotnog smjera, te tako dolazi do čeonog kontakta vozila, koji nerijetko rezultuje teškim tjelesnim povredama – kazao je Ćopić.

Veliki broj nezgoda, kako kaže, upravo se dešava u krivinama, bilo da se radi o čeonim sudarima kao što je to slučaj u Docu, ili pak zbog isklizavanja i prevrtanja vozila usljed neprilagođene brzine.

Mahom do ovih nezgoda dolazi zbog ljudskog faktora, koji dovodi do neprilagođene brzine ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti. Ali, upravo u tome se i krije rješenje problema – rekao je on.

FOTO: USTPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTPLJENA FOTOGRAFIJA

Kako ističe, zemlje koje prednjače u bezbjednosti saobraćaja dugo se bave konceptom samoobjašnjavajućih i opraštajućih puteva, a ovaj koncept podrazumijeva tezu da ljudi griješe, ali zbog toga što griješe ne treba da budu povrijeđeni ili da smrtno stradaju.

Pročitajte još

-Upotrebom ovog koncepta, ovakvi tipovi krivina se adekvatno označavaju saobraćajnom signalizacijom, kako bi se vozačima najavila opasnost na koju nailaze, dok se kolovozne trake razdvajaju medijanom preventivno, kako bi se onemogućilo prelaženje vozila u trake namijenjene za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera, a time i spriječili čeoni kontakti vozila – objasnio je Ćopić za Nezavisne novine.

Podsjećamo, ženska osoba poginula je 10. februara upravo u naselju Dolac. Nesreća se desila prilikom direktnog sudara „pasata“ i „korse“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije