Svijet

(VIDEO) Bliži se "nulti dan": Devet miliona ljudi u Meksiko Siti OSTAJE BEZ VODE ako za mjesec dana ne padne kiša

Meksiko Siti, prestonica Meksika, grad sa preko devet miliona stanovnika, ostaće bez vode ukoliko za mjesec dana ne padne kiša.

Meksiko Siti ostaje bez vode
FOTO: @EXPLOROPIA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako su stručnjaci izračunali nulti dan je 26. jun, prenio je Business insider.

Situaciju sa vodom u gradu dodatno su pokvarile visoke temperature i nedovoljne padavine u posljednje tri godine. Sistem navodnjavanjem koji obezbjeđuje vodu za milion sada radi sa samo 28 odsto kapaciteta.

Koliko je stanje alarmantno svjedoči i podatak da je 30. aprila tijelo nadležno za praćenje suša u Severnoj Americi klasifikovalo distrikt u kome se nalazi i Meksiko Siti kao “tešku situaciju”. Stanje pogoršava i to što lokalni političari posljednjih mjeseci umanjuju ozbiljnost krize sa vodosnabdjevanjem. U nekoliko četvrti već vlada nestašica vode.

Vlada navodi da je sistem “Cutzamala”, koji čini mreža rezervoara, crpnih stanica, kanala i tunela, od vitalnog značaja za milione Meksikanaca. Ovaj sistem obezbjeđuje 25 odsto vode u Meksičkoj dolini koju naseljava čak 22 miliona ljudi. Kapacitet mu je oko 15 kubnih metara vode u sekundi.

Čak oko 40 odsto vode u Meksiko Sitiju je izgubljeno zbog cijevi koje su porozne i sličnih problema. Gabrijel Kvadri de la Tore, savezni kongresmen za okrug Meksiko Sitija, rekao je da bi popravka cijevi koštala milijarde i da je veoma teško razmišljati o tome da će grad imati novca da to plati. Kako se 26. jun brzo približava, gradu je očajnički potrebna kiša.

Padavine mogu izazvati lažni osjećaj sigurnosti – smatra Kristina Bojes, profesorka u Centru za ekonomska istraživanja i nastavu u Meksiko Sitiju.

Pročitajte još

Istraživači sa Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika naveli su u studiji da bi intenzivno zahvatanje vode, korišćenjem prečišćene preostale vode za poljoprivredu i dopunjavanjem vodonosnih slojeva površinskom vodom, moglo spasiti sistem “Cutzamala”.

Studija je pokazala da samo 75 odsto farmi farmi u ovoj oblasti koristi vodu za navodnjavanje, a većina ne koristi ponovo vodu kada može. Ipak, ovaj plan bi prema studiji koštao oko pet milijardi dolara. Nacionalna komisija za vodu Meksika objavila je u februaru da radi na projektima za poboljšanje sistema “Cutzamala” i pomoć u dopuni vode koju gubi.

Kao dio akcije, vodovodni sistem Meksiko Sitija uveo je plan za poboljšanje pouzdanosti infrastrukture, jačanje programa za učešće privatnih kompanija u vodovodnoj mreži i prikupljanje kišnice u školama, prenosi Telegraf.

Meksiko Siti se nalazi na oko 2.225 metara iznad nivoa mora na tlu bogatom glinom u koju tone.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu